Lounais-Häme

Neuvolasta tukea tumppaamiseen

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä tehostaa neuvoloiden toimintaa raskausajan tupakoinnin vähentämisessä. Tähän tarkoitukseen suunnatun projektin tulokset esiteltiin Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Forssan kampuksella pidetyssä seminaarissa maanantaina.

Hanke on toteutettu yhteistyössä HAMKin sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa. Aloite tuli Forssan neuvolasta.

-Neuvolasta otettiin yhteyttä ja pyydettiin kehittämään työkaluja raskauden aikaisen tupakoinnin vähentämiseksi. Helmikuusta 2018 alkaen pidimme tapaamisia neuvolan kanssa selvittääksemme, mistä aiheista halutaan lisätietoa, kertoo projektia tekemässä ollut opiskelija Tarja Korvenoja.

Tulokset on koottu hoitajille suunnattuun infolehtiseen. Lehtinen antaa ohjeita muun muassa nikotiinikorvausvalmisteiden käyttöön ja odottavan äidin tukemiseen vieroitusoireissa.

Suunnitelmaan kuuluu myös viestinnän lisääminen odottavien perheiden suuntaan neuvolasta lähetettävällä tiedotteella, joka kertoo raskausajan tupakoinnin vaikutuksista. Korvenojan mukaan menetelmät on tarkoitus ottaa käyttöön kaikissa Forssan seudun neuvoloissa.

 

Projektin aikana on oltu yhteydessä myös Hämeenlinnaan, jonka neuvoloissa aloitettiin kesäkuussa 2017 Savuttomat vauvat -kampanja. Kampanja sai alkunsa vastaavanlaisesta tarpeesta luoda konkreettisia keinoja raskausajan tupakointiin puuttumiseksi.

Kampanjaa luomassa ollut Hämeenlinnan neuvolatoiminnan vastuulääkäri Anu Mähönen kertoo, miten kaupungin neuvoloihin on nyt saatu asian suhteen yhtenäiset hoitopolku ja palvelutarjotin.

-Tarkoitus on, että jokainen kohdataan samanarvoisesti. Neuvolakäynnin aluksi äidille tehdään häkämittaus, minkä jälkeen keskustellaan tämän henkilökohtaisista tarpeista ja tarjotaan monipuolisesti hoitotukea, Mähönen kertoo.

Neuvoloissa on tarjolla vertaistukiryhmiä ja nikotiinikorvaushoitoa, myös verkkotukeen ohjaus on mahdollista. Neuvolavastaanottojen määrää on lisätty, ja tapaamisia pyritään järjestämään säännöllisesti. Avainsana on käytännönläheisyys.

Kampanja on otettu hyvin vastaan hämeenlinnalaisten keskuudessa. Mähönen kertoo myös terveydenhoitajien olleen tyytyväisiä.

-Aiemmin hoitajat ovat kokeneet jääneensä asiassa yksin työkalujen puutteen vuoksi.

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän terveyden edistämisen päällikkö Laila Mäki-Kerttula pitää HAMKin kanssa tehdyn projektin tuloksia tarpeellisina.

-Ohjausta ja neuvontaa tulee tässä asiassa tehostaa.

Ollaanko asian tiimoilta tekemässä samanlaista kampanjaa kuin Hämeenlinnassa?

-Mitään isompaa kampanjaa tuskin lähdetään vetämään. FL

 

Suomessa raskausaikana tupakoivien määrä Pohjoismaiden suurin
Tupakointi raskausaikana lisää sikiön kasvuhäiriön, ennenaikaisen synnytyksen ja keskenmenon riskiä. Tupakoinnille raskausaikana altistuneilla lapsilla on keskimääräistä enemmän muitakin terveysongelmia.Suomessa 16 % kaikista synnyttäjistä on tupakoinut raskausaikana viimeisen 20 vuoden jaksolla. Luku on Pohjoismaiden tilastollisesti suurin. Vuonna 2013 tupakoinnin lopetti raskauden alkuvaiheessa 44 % synnyttäjistä.Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto suosittelee odottavan äidin veren häkäpitoisuutta arvioivien häkämittarien käyttämistä neuvoloissa. Vuonna 2015 Forssan neuvola sai häkämittarin lahjoituksena. Tavoitteena on saada mittarit kaikkiin Forssan seudun neuvoloihin.Lähde: THL, Perinataalitilasto 2013.

Uusimmat

Fingerpori

comic