Lounais-Häme

Neuvonpitoa, vuokralykkäystä ja paikallisia hankintoja – Somero päivitti tukitoimiaan yrityksille

Vuoropuhelu on olennaista.
Someron kaupunki suunnittelee Someron Talkkari oy:stä inhouse-yksikköä. Se mahdollistaisi palvelujen hankinnan yhtiöltä ilman kilpailutusta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron kaupunki on päivittänyt omat tukitoimensa yrityksille koronapoikkeusoloissa.

Kaupunginhallitus toteaa, että yrittäjiä ja kaupunkia kannustetaan edelleen vuoropuheluun yritysten toimintaedellytysten ja kaupungin elinvoiman turvaamiseksi. Kaupunki on esimerkiksi tehostanut neuvontaansa muun muassa Helppinappi-toiminnolla ja kokoamalla valtion tukiin liittyvää informaatiota omille nettisivuille.

Yhteinen elinvoimatyöryhmä toimii aktiivisesti myös kriisin aikana.

Lue myös: Yrityksille tulee koronatukea miljardi euroa eduskunnan päätöksellä

Vuokrille maksuohjelma

Kaupungin tiloissa on vuokralla 24 yhteisöä. Somero on valmis lykkäämään vuokria vuokralaisten koronavaikeuksien vuoksi. Kaupunginhallitus linjasi, että 3 kuukauden vuokrat voi tarvittaessa saada 12 kuukauden maksuohjelmalla. Hakemuksen tueksi tarvitaan tarveselvitys.

Lisäksi Someron kaupungin toimielimet voivat myöntää vapautuksen, alennuksen ja lykkäyksen kaupungin saataville, maksuille sekä viivästyskoroille. Someron kaupungin ohjeen mukaan maksun suorittamisesta voidaan sopia joko eräpäivämuutoksella tai asiakkaan kanssa tehtävällä maksusuunnitelmalla, mikäli laskua ei ole pystytty maksamaan eräpäivään mennessä.

Pienhankinnoissa suositaan paikallista

Somero ei ole jäädyttänyt julkisia hankintojaan koronaepidemian vuoksi, vaan niitä toteutetaan suunnitellusti, mutta kriisitilanne huomioiden.

Muun muassa pienhankinnoissa Somero aikoo suosia erityisen voimakkaasti paikallisia toimijoita. Se aikoo esimerkiksi rajata kynnysrajat alittavat kevennetyt tarjouskilpailut mahdollisuuksien mukaan paikallisille.

Myös suunnitellut ja tarpeelliset markkinavuoropuhelut pyritään pitämään ja yrittäjien tietoisuutta julkisten hankintojen mahdollisuuksista pyritään edelleen lisäämään. Tavoitteena on paikallisen elinvoiman ylläpitäminen ja lisääminen.

Kaupungin ruokahuolto ja Someron Yrittäjat ovat lisäksi yhteistyössä selvittäneet kaupungin mahdollisuuksia tukea paikallisia pienyrittäjiä elintarvikehankinnoilla.

Sovellus avuksi

Työn alla on lisäksi Someron ja Doerzin yhteistyössä kehittämä sovellus, jonka kantavana teemana on palveluiden välittäminen paikalliselta paikalliselle. Ensimmäinen versio pyritään lanseeraamaan mahdollisimman pian.

Lisäksi pk- ja mikroyrityksille tarkoitetun Uudistumispolku-hankkeen sisältöä suunnataan nyt vastaamaan paremmin koronapoikkeustilanteen aiheuttamia ongelmia. FL

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic