Lounais-Häme Forssa

Nevel hakee Forssassa päästörajamuutosta Kiimassuon voimalaitokselle

Kiimassuon voimalaitos keskittyy polttorankojen käyttöön.
Nevelin voimalaitos Kiimassuolla vähentää selvästi polttoturpeen käyttöä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nevelin voimalaitos Kiimassuolla vähentää selvästi polttoturpeen käyttöä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nevel oy hakee aluehallintovirastolta Forssan voimalaitoksensa ympäristölupamääräysten tarkistamista suurten polttolaitosten parhaan käyttökelpoisen tekniikan (BAT) päätelmien vuoksi. Nevel haluaa poikkeamaa rikkidioksidin ja typen oksidien BAT-päästötasoihin vuodesta 2023 alkaen.

Nevelin Kiimassuon voimalaitos on vähentämässä jatkossa turpeen polttamisen osuuden leijukattilassaan enintään 10 prosenttiin ja keskittymässä puuperäiseen biopolttoaineeseen eli polttorankoihin. Turpeen osuus tosin nousee merkittävästi, jos puupolttoaineen saatavuus kärsii. Kattilakorroosioriskin pienentämiseksi polttoprosessiin joudutaan syöttämään rikkiä.

Mahdollisten toimitusvaikeuksien varalta Nevel esittää lisää polttorankojen välivarastointialuetta ja myös jyrsinturpeen varastoinnin sallimista polttoainekentällä. Välivarastointiin yhtiö esittää myös leijupetihiekkaa.

Voimalaitoksen leijukattilan savukaasut puhdistetaan sähkösuodattimella. Hiukkas- ja rikkidioksidipäästöjä vähennetään edelleen savukaasupesurissa, joka on käytössä syksyn, talven ja kevään eli noin yhdeksän kuukautta vuodessa. Ilman savukaasupesuria leijukattilan savukaasun rikkidioksidipäästöt ylittävät BAT-päästötason. Myös typen oksidien vähentäminen BAT-päästötasolle vaatisi teknisiä investointeja.

Nevel toteaa hakemuksessaan, että Kiimassuon laitosta pyritään ajamaan mahdollisimman energiatehokkaasti ja aina parhaalla mahdollisella hyötysuhteella turhaa energian kulutusta välttäen.

Yhtiö esittää myös, että voimalaitoksen ympäristöluvassa ei anneta määräyksiä savukaasujen puhdistuksen lauhdevesien laadulle, vaan määrätään noudattamaan jätevesisopimusta Forssan vesihuoltoliikelaitoksen kanssa. Toissijaisesti hakija esittää ympäristöluvan lauhdevesimääräyksiin pieniä helpotuksia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic