Lounais-Häme

Niinistö kiistää ristiriidat Syyrian pakolaisista – "Ehkä äänenpainoni ovat hieman erilaiset"

Presidentti Sauli Niinistö torjui ristiriidat ministereiden kanssa, mutta toteaa äänenpainot ehkä erilaisiksi.
Puolustusvoimien ylipäällikkö, reservin kapteeni Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin Syyrian tilanteesta Parolannummen koulutusparakissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Puolustusvoimien ylipäällikkö, reservin kapteeni Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin Syyrian tilanteesta Parolannummen koulutusparakissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Presidentti Sauli Niinistö kiistää hänen ja vihreiden ministereiden lausuntojen ristiriidan Syyrian pakolaisista. Hänen mukaansa ehkä äänenpainot ovat erilaiset.

– Täytyy muistaa, että olin mukana jo vuonna 2015, jolloin ilmiöön (hallitsemattomaan maahanmuuttoon) ensimmäisen kerran törmättiin. Joten ehkä äänenpainoni ovat hieman erilaiset.

Niinistö muistuttaa, että Turkissa on jo nyt kolmesta neljään miljoonaa Syyrian pakolaista. Niinistö vetoaa Kreikan ja EU-maiden yhteiseen linjaukseen, jonka mukaan Turkista nyt Kreikkaan pyrkiviä syyrialaisia ei pidä päästää rajan yli.

– Kreikkahan ei ota (Syyrian pakolaisia), ja EU, Suomi siinä mukana, tukee Kreikkaa.

– Kreikka on todennut, että nyt vallitsevissa poikkeuksellisissa olosuhteissa heillä on mielestään oikeudellinen mahdollisuus olla ottamatta vastaan hakemuksia. Siitä sitten on varmaan eri oikeusoppineilla erilaisia käsityksiä.

Puolustusvoimien ylipäällikkö, reservin kapteeni Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin Syyrian tilanteesta Parolannummen koulutusparakissa.

Hallituskin ottaa vakavasti

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puhuu hybridivaikuttamisesta ja pakolaisten järjestämisestä Kreikan rajalle. Niinistö on puhunut hallitsemattomasta maahanmuutosta ja sen katkaisemisesta.

– Minä vain puhun siitä, että kansaa liikkuu. Ja epäilemättä liikkuisi, ellei Kreikka ei olisi pannut täysiä jarruja.

– Näkisimme juuri samaa kuin mitä oli vuonna 2015. Ei siinä mitään ihmeellistä olisi.

Niinistö ei Parolannummella myöntänyt, että presidentti ja hallituksen vastaavat ministerit ovat eri mieltä Syyrian pakolaisista.

– Olen huomannut, että hallituskin on hyvin vakavasti asian ottanut ja päättänyt nyt tukea Kreikkaa.

– Ellei Kreikka olisi pannut näitä jarruja päälle, mitä EU ja Suomikin kannattavat, niin kyllä sitten olisi aika runsasta liikettä koko ajan.

Puhuttava hyvin suoraan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili juuri Suomessa. Niinistö kertoo, että hänen vakavin sanomansa liittyi Syyrian Idlibin tilanteeseen.

– Ja nimenomaan siihen, että siellä nyt syyttömät ihmiset joutuvat kärsimään.

– Toistin hänellekin sen, että torstaina mitataan paljon, kun presidentit Vladimir Putin ja Recep Erdogan tapaavat. Toistin sen, että olen jossain määrin toiveikas sen tapaamisen suhteen.

Lavrov muistutti tiedotusvälineille, että presidentti Niinistö on kutsuttu Voiton päivän juhliin Moskovaan 9. toukokuuta. Länsimaiden johtajat empivät osallistumista juhliin, joiden nähdään nyt korostavan Venäjän voimapolitiikan oikeutusta.

– Minä en tässä vaiheessa halua sanoa kantaani, joka on sinänsä aivan selvä. On parempi, että kutsuun vastataan siinä vaiheessa, kun se on ajankohtainen, Niinistö sanoo.

Niinistöltä kysyttiin, miten suomalaisten tulisi keskustella Venäjän johdon kanssa.

– Hyvin suoraan. Ja tulisi olla hyvin johdonmukainen, että ei jättäisi mitään irralleen.

Hyvä, että täällä pysyy

Niinistö sai seurata Hämeen panssaripataljoonan mekanisoidun taisteluosaston näytöstä Parolannummella. Mekanisoidut taisteluosastot ovat sodan ajan joukkoja, joita Panssariprikaati kouluttaa.

– Nähtiinpä vakuuttavaa ja reipasta toimintaa, luonnehti Niinistö.’

Sauli Niinistö tervehti taistelunäytökseen osallistuneita varusmiehiä ja keskusteli heidän kanssaan.

Panssarijoukot tuotiin Hattulan Parolannummelle sodan jälkeen, koska tuolloinen hallitus halusi ne hyvien yhteyksien päähän pääkaupungista. Puolustusvoimien järjestelyissä panssarikoulutuksen keskittäminen Parolannummelle ei ole ollut itsestäänselvyys.

– Tässä on nyt aika pitkät perinteet sille, että prikaati täällä on. Minusta on hyvä, että täällä pysyy, Niinistö vastasi kysymykseen Panssariprikaatin tarpeellisuudesta lähellä Helsinkiä.

Varusmiespalvelun loppuun asti suorittavien määrä laskee, mihin etsitään ratkaisua.

– Nythän aloittaa komitea, jonka miettii asevelvollisuusasioita, ja eräs miettimisen aihe on varmaan naisten varusmiespalvelun lisääminen. Minusta on hyvä, että asioita perin pohjin käsitellään.

– Mitä yleensä maanpuolustuksen tulee: Olen hyvin luottavainen. Se, mitä tänään täällä koin, on vain omiaan lisäämään sitä.

Niinistön mukaan ehdotus varusmiespalvelujen erilaistamisesta on varmaan yksi komitean pohtimisen arvoisista aiheista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic