Lounais-Häme

Niinistö mietityttää Niinistöä - presidenttikisa ratkaisee PS:n puheenjohtajavaalin asetelmat

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) lupaa ilmoittaa lähikuukausina, onko hän valmis Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi. Lännen Median lauantaina julkaistussa kyselyssä Niinistö on puolueen vaikuttajien ehdoton suosikki kisaan. Yhteensä 57 prosenttia noin kahdestasadasta vastaajasta kannatti Niinistöä ehdolle tammikuussa 2018 pidettäviin presidentinvaaleihin. Seuraavaksi suosituin, eduskunnan puhemies Maria Lohela, sai vain 18 prosentin kannatuksen.

Puheenjohtaja Timo Soini on ilmoittanut, ettei ole käytettävissä.

Niinistö ei osaa sanoa, kypsyykö päätös ehdokkuudesta vielä tämän vuoden puolella.

– Teen kokonaisharkintaa ehdokkuuden suhteen. Tietenkin pitää olla kannatusta, ja tämä kysely näyttäisi siihen suuntaan, että sitä on, puolustusministeri kiittelee.

Hän myöntää, että päätökseen vaikuttaa myös se, ketkä muut ovat ehdolla ja erityisesti sukunimikaiman ratkaisu. Hän arvioi, että kovin moni ei mielellään kisaisi suosittua istuvaa presidenttiä vastaan.

– Niinistön päätös mietityttää.

Sauli Niinistö on hoitanut tehtävänsä erinomaisesti, puolustusministeri jakaa tunnustusta.

Hän kertoo saaneensa kentältä kannustusta etenkin presidentinvaaliin liittyen.

– Perussuomalaiset ovat tutkimustenkin mukaan hyvin isänmaallista väkeä. Kannattajien joukossa vallitsee ymmärrys, jonka mukaan puolustusministeri sopisi hyvin presidentiksi, koska presidenttihän on myös Puolustusvoimien ylipäällikkö, Niinistö kuvailee saamiaan viestejä.

Puheenjohtaja Timo Soini vihjasi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että istuvan presidentin ehdokkuus ei saisi vaikuttaa perussuomalaisten ehdokasasetteluun. Hän korosti presidentinvaalien tärkeyttä.

– Siinä puolue saa omia näkemyksiään esiin. Se on tehtävä riippumatta siitä, keitä muiden ehdokkaat ovat.

Soini muistutti kisanneensa itse vuonna 2006 presidentinvaaleissa muun muassa Sauli Niinistöä ja Tarja Halosta vastaan. Tuolla kampanjalla pohjustettiin Perussuomalaisten tulevaa menestystä muissa vaaleissa.

Jussi Niinistö saa LM:n kyselyssä kannatusta myös puolueen puheenjohtajaksi. Tosin Timo Soini on edelleen vaikuttajien ykkössuosikki nuijan heiluttajaksi. Häntä kannattaa 48 prosenttia vastaajista. Jos Soini ei asetu enää ehdolle ensi kesän puoluekokouksessa, suosituimmiksi seuraajaehdokkaiksi nostetaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (36 prosenttia vastaajista kannattaa Soinin luopuessa) ja Niinistö (23 prosenttia).

Niinistö arvelee, että puheenjohtajapelin asetelmat hahmottuvat muiden liikkuvien palasten asettuessa paikoilleen.

– Uskon, että presidentinvaalit on tässä suhteessa asemiinajo.

Hän sanoo itse ratkaisevansa ensin ehdokkuutensa presidenttikisassa ja miettivänsä puheenjohtajuutta vasta sen jälkeen.

Sampo Terho ilmoitti lauantaina Lännen Medialle, ettei aio haastaa Timo Soinia puheenjohtajuudesta, mikäli Soini on halukas jatkamaan. Soini ei ottanut jatkoaikeisiinsa kantaa Ylellä lauantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti