Lounais-Häme

Nikotiinikorvauslääkkeet tulevat roimasti halvemmaksi kuin savukkeiden poltto

Halvimmillaan päiväkäytön hinta on kolmasosa tupakka-askista.
THL:n mukaan 20–64-vuotiaasta aikuisväestöstä tupakoi päivittäin enää 14 prosenttia. Kuva: Lassi Puhtimäki
THL:n mukaan 20–64-vuotiaasta aikuisväestöstä tupakoi päivittäin enää 14 prosenttia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jatkuvasti yleistyvät nikotiinikorvauslääkkeet tulevat käyttäjilleen aina halvemmiksi kuin savukkeiden poltto, kertoo Kansaeläkelaitoksen erikoistutkija Terhi Kurko.

–  Depotlaastarivalmisteet ovat edullisin vaihtoehto, Kurko sanoo.

Laastarin käytön hinnaksi tulee alimmillaan 2,67 euroa päivässä. Savukeaski maksaa 8,00–8,80 euroa. Jos vieroitushoito onnistuu, tupakkakulut putoavat luonnollisesti nollaan.

Tupakasta vieroittamiseen tarkoitettuja nikotiinikorvauslääkkeitä ovat laastareiden ohella nikotiinipurukumit, suihkeet ja tabletit. Myös niiden päiväkulutus tulee tuntuvasti halvemmaksi kuin savukkeiden.

Kurkon mukaan vaihteluväli on kuitenkin suuri riippuen kulutuksesta. Esimerkkilaskelmassa oletetaan, että purukumeja menee 8–12 kappaletta tai savukkeita aski päivässä. Nikotiinilaastareissa kulutus on vakio, sillä niiden vaikutus kestää vähintään 16 tuntia.

–  Nikotiinikorvaustuotteiden myynti on kasvanut tasaisesti jo useiden vuosien ajan. Koronan myötä tuoteryhmä on edelleen kasvanut, mutta koronaviruksen vaikutus kasvuun ei nähdäksemme ole merkittävä, kertoo SOK:n tuoteryhmävastaava Janne Anttinen.

Lääkejätti vastaan tupakkateollisuus

Anttinen kertoo, että nikotiinituotteet ovat olleet pitkään kahden brändin välistä kilpailua. Kilpailevat brändit ovat Nicorette ja Nicotinell.

–  Viime vuosina uusi brändi Zonnic on tullut kuitenkin vahvasti mukaan kilpailuun, hän sanoo.

Sekä Nicoretten että Nicotinellin juuret johtavat samaan osoitteeseen eli lääkejätti GlaxoSmithKlineen. Zonnic on puolestaan tupakkateollisuuden tuote. Sen omistaja on British American Tobacco.

Ruotsissa kehitetyn Zonnicin annospusseja käytetään kuten nuuskaa. Pussi pistetään huulen alle, josta nikotiini imeytyy elimistöön.

–  Uskallan sanoa, että se on minusta huolestuttava tuote, koska siinä koukuttavuus voi olla aikamoista, Kurko arvioi.

Noussut suurimmaksi itsehoitolääkeryhmäksi

Viime vuonna nikotiinikorvaustuotteita myytiin 61 miljoonalla eurolla, kun vuonna 2006 niiden kulutus oli 22 miljoonaa euroa.

Nikotiinilääkkeet ovat samaan aikaan nousseet suurimmaksi itsehoitolääkeryhmäksi, suuremmaksi kuin esimerkiksi särkylääkkeet.

Tupakointi on sen sijaan vähentynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 20–64-vuotiaasta aikuisväestöstä tupakoi päivittäin enää 14 prosenttia. Erityisesti nuoret savuttelevat selvästi aiempaa vähemmän.

Kurkon mukaan nikotiinivalmisteiden käyttöä edesauttaa myös se, että yhä harvemmassa paikassa saa enää polttaa. Tulee myös tilanteita, joissa henkilö ei halua tupakoida, jolloin hän voi käyttää esimerkiksi nikotiinipurukumeja. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic