Lounais-Häme Lounais-Häme

No, onkos tullut kesä? – Talojen lämmityskulut voivat laskea tammikuussa yli 15 prosenttia tavallisesta

Poikkeuksellisen lämpimät talvisäät näkyvät suoraan talojen lämmityskuluissa. Tammikuun kulutus voi laskea yli 15 prosenttia tavallisesta.
Forssalainen Vesa Wikström toivoisi kunnon talvea, vaikka omakotitalon alhaiset öljylämmityskulut ovat sinänsä mieleen. Kuva: Tapio Tuomela
Forssalainen Vesa Wikström toivoisi kunnon talvea, vaikka omakotitalon alhaiset öljylämmityskulut ovat sinänsä mieleen. Kuva: Tapio Tuomela

Kulunut talvi on ollut tavanomaista selvästi lämpimämpi, mikä näkyy suoraan öljy- ja sähkölämmitteisten talojen lämmityskustannuksissa.

Forssan seudun omakotiyhdistyksen hallituksen jäsen Vesa Wikström on huomannut kovin leudon talven laskeneen talonsa öljynkulutusta. Hän arvioi, että tänä talvena lämmityskulut jäävät 15 prosenttia normaalitalvesta.

Lämmin talvi heijastuu varsin suoraan sähkönkulutukseen, koska sähkölämmitys on pientaloissa edelleen suosituin lämmitysmuoto.

Sähkölämmityksen osuus koko sähkönkulutuksesta on Sallilan–Forssan alueella on noin 25 prosenttia.

Energiapäällikkö Raimo Prusi Sallila Yhtiöistä arvioi, että kuluva tammikuu jäänee poikkeuksellisen lämpimyyden vuoksi 15–20 prosenttia alle sähkön keskiarvokulutuksen.

– Se on todella huomattava lukema.

Tammikuun keskilämpötila nousee arviolta 6–9 astetta yli tammikuun pitkäaikaisen keskilämpötilan, joka Jokioisilla on 5,6 pakkasastetta.

Joulukuussa keskilämpötila oli Jokioisilla 0,6 astetta, kun pitkän ajan keskilämpötila on joulukuussa 3,9 pakkasastetta. Eroa oli siis 3,3 astetta. Sallilan alueella sähkön keskiarvokulutus jäi joulukuussa runsaat viisi prosenttia normaalista.

Marraskuu oli Jokioisilla keskilämpötilaltaan 1 asteen plussan puolella, kun pitkän ajan keskiarvo on nollassa. Marraskuussa sähkönkulutus sujui keskiarvolukemissa.

Energiankulutusta arvioitaessa kannattaa muistaa, että lämpötila ei ole ainoa rakennusten lämmityskustannuksiin vaikuttava tekijä. Raimo Prusi huomauttaa, että esimerkiksi tuulinen, kostea sää suurentaa huomattavasti kulutusta.

– Emme tietenkään mistään näe suoraan lämmityskulutusta, vaan seuraamme koko verkon kulutusta. Meillä on kuitenkin seurattu ja tehty tilastointeja, miten vaikuttaa mikäkin muutos.

– Lämpötilaan riippuvaisena tuulen merkitys on merkittävä. Tuuli vaikuttaa useamman asteen alaspäin pakkasen suuntaan. Vaikka joulukuu oli muuten selvästi lämpöisellä puolella, niin normaalia suurempi tuulisuus jäähdytti rakennuksia ja rakenteita ja esti näin energiankulutusta putoamasta sen enempää.

Isoissa yrityskiinteistöissä lämpöä ei tavata tuottaa sähköllä. Näin lämpötila ei suuremmin vaikuta teollisuuden ja yritysten sähkönkulutukseen, joka vaihtelee muutenkin. Niissäkin toki energiankulutus lisääntyy kylmällä.

Sallila vastaa sähköverkkopalveluista Loimaan, Huittisten, Punkalaitumen ja Ypäjän alueella. Sallilan Energia omistaa Forssan Verkkopalvelut puoliksi yhdessä Valkeakosken Energian kanssa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat