Lounais-Häme

Noin 400  000 antenni-tv:tä vielä vaihtamatta HD-kelpoisiin

Suomessa on vielä arviolta 400  000 antennitelevisiota vaihtamatta HD-kelpoisiin, arvioidaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Arkistokuva: Seppo Pessinen

Suomessa on vielä arviolta 400  000 antennitelevisiota vaihtamatta HD-kelpoisiin, arvioidaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Näiden televisioiden tekniikka vanhenee, kun Suomi siirtyy antenniverkon tv-lähetyksissä teräväpiirtoon.

Muutos oli alun perin määrä tehdä maaliskuussa 2020. Teräväpiirron käyttöönotto kuitenkin viivästyy, koska Ylen HD-kanavien jakelukilpailusta tehtiin valitus markkinaoikeuteen.

–  Muutoksen lopullinen ajankohta riippuu markkinaoikeuden ratkaisusta. Arviona on esitetty, että teräväpiirtoon päästään siirtymään antenniverkossa vuonna 2021. Silti on syytä muistaa, että tilanne on auki, sanoi projektipäällikkö Tiina Aaltonen Traficomista STT:lle tiistaina.

Muutoksen jälkeen antennitalouksissa on oltava joko televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin, tai joka on Antenna Ready HD -testattu.

Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo kertoi, että Suomessa toimivat merkittävät tv-valmistajat myyvät nykyisin vain sellaisia antennitelevisioita, joissa on teräväpiirron edellyttämä T2-viritin.

Samsung Electronics Nordicin myyntijohtaja Nummisalo kuitenkin muistutti, että käytettyjen televisioiden myynnissä saattaa olla edelleen kaupan vastaanottimia, joiden tekniikka ei riitä teräväpiirtokuvan vastaanottoon.

Internetissä voi testata osoitteessa https://toimiikotelkkarini.fi, onko oma antenni-tv käytettävissä vielä teräväpiirtoaikaan vai ei.

Uusimmat

Fingerpori

comic