Lounais-Häme

Noin prosentti väestöstä änkyttää – Keskity siihen, mitä änkyttäjä sanoo eikä siihen, miten hän sen sanoo

Suomen änkytysyhdistys ry tarjoaa vertaistukea änkyttäjille ja heidän läheisilleen. Kuvituskuva. Kuva: Nea Ilmevalta
Suomen änkytysyhdistys ry tarjoaa vertaistukea änkyttäjille ja heidän läheisilleen. Kuvituskuva. Kuva: Nea Ilmevalta

Lokakuun 22. päivänä vietetään kansainvälistä änkytyspäivää. Päivän teemana on tänä vuonna ”Growth Through Speaking”, eli ”Kasvua puheen avulla”.

– Änkyttävä henkilö voi puhua, mutta kun puhe keskeytyy, kommunikaatio muuttuu. Meidän ei pidä valita hiljaisuutta, koska änkytämme. Emme kasva hiljaisuudella, kasvamme puhumalla, Suomen änkytysyhdistys ry:stä todetaan.

Änkyttäviä henkilöitä on noin prosentti väestöstä. Änkytys on tahdosta riippumaton puheen häiriötila, joka ilmenee tyypillisesti venytyksinä (ääääääänkytys), toistoina (ä-ä-ä-ä-änkytys) tai täydellisinä puheen salpautumisina (——– änkytys).

Muista puhehäiriöistä poiketen änkyttäminen on sidoksissa ihmisten väliseen kommunikaatioon, ei pelkästään puheen tuottamiseen. Tyypillistä on, että kun änkyttäjä puhuu itsekseen, eläimelle tai yhteen ääneen muiden kanssa, änkytystä ei esiinny.

Änkytykseen voi liittyä muutakin kuin kuultavaa puheen sujumattomuutta, esimerkiksi puheen sujumattomuuden piilottelua tai häpeää puheen sujumattomuudesta. Änkytykselle ei ole löytynyt yksiselitteistä syytä.

Änkyttävää henkilöä voi auttaa puhumalla itse rauhallisesti ja säilyttämällä luonnollisen katsekontaktin puhujaan. Ei kannata yrittää arvailla mitä änkyttäjä on sanomassa. Änkytys ei useinkaan johdu siitä, että henkilö olisi jännittynyt tai hätääntynyt – siksi hyvääkin tarkoittavat kommentit kuten ”rauhoitu” tai ”vedä henkeä” voivat tuntua loukkaavilta. On tärkeää ilmaista keskittyvänsä siihen, mitä änkyttäjä sanoo eikä siihen, miten hän sen sanoo.

Suomen änkytysyhdistys ry tarjoaa vertaistukea ja sopeutumisvalmennusta änkyttäjille ja heidän läheisilleen. Yhdistyksellä on kotisivut osoitteessa www.ankytys.fi ja niiltä löytyy lisätietoa yhdistyksen toiminnasta. Sivujen kautta voi myös tilata änkytyksestä ja sen hoidosta kertovia esitteitä esimerkiksi kouluihin ja terveydenhuollon yksiköihin. Yhdistyksellä on myös Facebook-sivut.

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic