Lounais-Häme

Nopea sote-päätöksenteko sisältää riskejä

Forssalainen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toivoo, ettei Forssan seudulla tehtäisi liian suurella kiireellä ja uholla sitoumuksia sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta. Grahn-Laasosen mielestä on selvitettävä kaikki mahdollisuudet, joilla turvataan laadukkaiden peruspalveluiden säilyminen seutukunnalla.

-En kannata monopoleja, en yksityisiä enkä julkisia. Nopean päätöksenteon riskinä on, että tuleva toimintaympäristö ei ole tiedossamme. Yhteisyritys saattaa sisältää ennakoimattomia riskejä, jotka koituvat seutukunnan tappioksi erityisesti pidemmällä aikavälillä.

-Meidän on oltava todella varmoja siitä, mitä päätämme. Tätä mieltä ovat myös monet hyvinvointikuntayhtymän lääkärit, joiden kanssa olen keskustellut. Siksi tarvitaan malttia niin kaupungin omien ratkaisujen kuin myös Oma Hämeen sisällä, Grahn-Laasonen sanoo.

Perusteettomien uhkakuvien lietsomisen sijaan entinen maakuntavaltuuston puheenjohtaja peräänkuuluttaa hyvää yhteistyötä Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kanssa ja tiivistä mukanaoloa Oma Hämeen valmisteluissa.

Hyvä yhteistyö Hämeenlinnan kanssa ei Grahn-Laasosen mukaan tarkoita sitä, etteikö Forssan seudulla voitaisi selvittää vaihtoehtona yhteisyritystä.

-Mutta kaikki vaihtoehdot on selvitettävä avoimin kortein. Meidän pitää osoittaa, miten hyvin palvelut on tuotettu ja voidaan jatkossakin tuottaa Forssan seudulla.

Toimivasta yhteistyöstä Forssan ja Hämeenlinnan välillä hän nostaa esimerkkinä sen, että biotalousinsinöörikoulutus käynnistyy ensi syksynä Forssassa Hämeen ammattikorkeakoulun koulutuksena.

Laadukkaiden peruspalvelujen säilyminen seudulla turvataan ministerin mukaan laajalla valinnanvapaudella, joka tuo aitoja valinnan mahdollisuuksia ja parantaa palvelujen tasoa.

Hyvän yhteistyön ja työnjaon myötä voidaan Grahn-Laasosen mukaan turvata rajatuilta osin myös vaativamman erikoissairaanhoidon palvelujen säilyminen Forssan sairaalassa. Hän pitää mahdollisena, että Forssan sairaalassa voitaisiin valinnanvapauden myötä leikata tulevaisuudessakin.

Kokoomusministerin mukaan valinnanvapaudesta pyritään tekemään niin yksinkertainen, että jokainen osaa sitä hyödyntää.

-Jokainen voi valita vuodeksi sen palveluntuottajan, jolta palvelunsa hakee. Mikäli asiakas ei halua itse valita tai ei kykene siihen, maakunta osoittaa hänelle palveluntuottajan, joka on helpoiten saatavilla muun muassa liikenneyhteydet huomioiden. Meillä päättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten laaja valinnanvapaus Hämeeseen tulee.

Valinnanvapauslaki on lähdössä lausuntokierrokselle. Lausuntojen jälkeen se viimeistellään ja viedään eduskunnan päätettäväksi näillä näkymin keväällä. Ennen lausuntokierroksen päättymistä ei ministerin mukaan ole tarvetta päättää Forssan seudun sote-mallista.

Grahn-Laasonen kuuluu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta eteenpäin vieneeseen reformiministerityöryhmään. Hän huomauttaa, että työryhmässä on kaksi edustajaa kustakin hallituspuolueesta.

Kokoomuksen sote-asiantuntijana työryhmässä on toiminut sisäministeri Paula Risikko, Grahn-Laasosen päävastuualueina ovat maakuntien muut kuin sote-tehtävät sekä kuntien tulevaisuus, erityisesti koulutus, sivistys ja vapaa-aika.

Työryhmässä tehtiin Grahn-Laasosen mukaan kovasti töitä sen eteen, että myös pienet ja keskisuuret sote-alan yritykset saavat markkinoilta siivunsa, eivät ainoastaan suuret sote-jätit. Tässä muun muassa verkostoitumisella on ministerin mukaan iso merkitys.

Hän on erittäin tyytyväinen vammaispalvelujen uudistukseen. Siinä henkilökohtaisen budjetin avulla voi valita, mistä palvelunsa hakee. Tämä lisää Grahn-Laasosen mukaan jatkuvuutta ja turvallisuutta vammaispalveluihin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) lupasi sote-uudistuksen alkuvaiheessa, ettei toimivia sote-malleja rikota. Forssalaisministeri toteaa, ettei hän voi vastata Rehulan puolesta.

Grahn-Laasonen huomauttaa, että on voinut vaikuttaa sote-kokonaisuuteen vain rajallisesti osana hallitusta ole, mutta kertoo tehneensä seutua valtakunnallisesti tunnetuksi myös sote-mallin osalta.

-Kaikki tietävät minun alkujaan kannattaneen sitä, että koko sote-malli rakennetaan vahvojen peruskuntien johdolla. Esitys kaatui viime kaudella sekä valtakunnallisesti että paikallisesti siihen, ettei haluttu muodostaa vahvoja peruskuntia kuntaliitoksilla.

-Omaan toimintatapaani kuuluu, että yhteistyötä pitää tehdä kaikissa tilanteissa, myös silloin, kun oma kanta ei ole se voittava. Nyt rakennetaan maakuntamallia keskustalaisten ministerien johdolla. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic