Lounais-Häme

Nopeammin, tarkemmin, sujuvammin

Salla Koskela kahmi viikonloppuna päättyneistä MM-kisoista neljä mitalia, kolme pronssia ja yhden hopean.

Koskela tiesi Venäjälle lähtiessään olevansa kunnossa, mutta silti hurja mitalisaalis yllätti.

-En osannut odottaa neljää mitalia. Viestissä Suomi on aina mitalisuosikki, mutta henkilökohtaisilta matkoilta en uskaltanut odottaa mitalia. No, ehkä tämä on nyt tasoni, tyytyväinen Koskela toteaa.

Koskela otti Krasnojarskissa käydyistä MM-kisoista hopeaa viestistä ja pronssia sprinttiviestistä, henkilökohtaisilta matkoilta tuli pronssit sprintistä ja keskimatkalta.

Sprintin pronssi tuli Koskelan mukaan parhaalla suorituksella.

-Jäin voittajasta, Ruotsin Tove Alexanderssonista vain 18 sekuntia. Hiihto oli minulta kisojen parasta, pääsin laittamaan itseni tiukoille.

Koskela sai mitalin jokaiselta matkalta, jonka tuli hyväksytysti maaliin. Pitkällä matkalla hänet hylättiin leimaamisongelmien takia. MM-kisoissa käytössä ollut touch free -leimaussysteemi ei jostain syystä alkumatkasta toiminut Koskelan kohdalla, eikä hän tullut käyttäneeksi alusta asti varajärjestelmää.

Mitalia hylkyyn ei mennyt.

-Minulla olisi ollut mahdollisuuksia ehkä sijoille 4–5. Aloin tuossa vaiheessa olemaan aika väsynyt. Siinä oli kuitenkin kahdet viiden startin arvokisat kuukauden sisään.

Ennen MM-kisoja käydyistä Imatran EM-kisoista Koskela ankkuroi Suomelle viestihopeaa. Loistava ankkuriosuus, nousu kuudennelta sijalta toiseksi, oli tärkeä itseluottamuksen kannalta.

Henkilökohtaiset matkat eivät menneet Koskelalta nappiin, paras sijoitus oli keskimatkan viides sija.

-EM-kisojen viestin ankkuriosuus oli kauden parasta menoa, lähes täydellinen suoritus. Päätin osuudelleni lähtiessä, kyllä minä nyt sen mitalin nappaan, enkä lähtenyt vaan katselemaan, että mitähän tästä tulee. Osuus oli aika ratkaiseva jatkon kannalta.

Viruksen aiheuttama kuumetauti mononukleoosi eli pusutauti jarrutti Koskelan menoa viime kaudella ja osin vielä uuden harjoituskauden alussa. Talvea kohden kunto alkoi nousta ja Koskela sai suunnistamisten kulkemaan.

Koskela sai lopulta koko paketin toimimaan aiempaa paremmin. Hiihtovauhti on lisääntynyt, kartanluku on sujuvampaa ja suunnistus aiempaa tarkempaa. Myös asenne on kohdillaan, nyt hän tietää olevansa hyvä, lajinsa huipulla.

Tärkeää osviittaa vauhdista Koskela sai Keuruun SM-kisoissa viime kuun alussa, kun hän oli maastohiihdon vapaan tyylin sprintissä hienosti yhdeksäs. Koskela on hiihdossakin kansallista kärkeä.

-Kokonaisuus ratkaisee. Jos hiihto kulkee, mutta suunnistus ei, hiihtosuunnistuksessa ei menesty. Eikä siinä pärjää vaikka olisi kuinka hyvä suunnistamaan, jos ei hiihdä kovaa, Koskela kertoo.

Koskela piipahti MM-kisojen jälkeen mitalikahveilla ja sukulaisia katsomassa Ypäjällä. Vanhoilta kotikulmilta hän suuntasi jo alkuviikolla kohti Joensuuta, jossa hän nykyään opiskelee ja harjoittelee.

Kausi on pitkällä ja rasitukset tuntuvat, mutta muutamat kilpailut pitäisi jaksaa. Hiihtosuunnistuksessa ohjelmassa on Lapin Lumirastit, joiden yhteydessä käydään SM-erikoispitkä.

Maastohiihdossa Koskelalla on edessään vielä kahdet SM-kisat. Kotinurkilla Kontiolahdella hiihdetään reilun parin viikon päästä vapaan tyylin vitonen, siitä viikon päästä Ylitorniolla vuorossa on vapaan kolmekymppiä.

– Elleivät kauden rasitukset tunnu ja saan parhaani irti, on vitosella ja kolmellakympillä mahdollisuudet samantyyppisiin sijoituksiin kuin sprintissä, Koskela sanoo. FL

 

Läpimurto maailman huipulle
24 vuotta, 169 senttiä, 62 kiloa.Kotoisin Ypäjältä, asuu nykyään Joensuussa.Päälajissaan hiihtosuunnistuksessa edustaa Lounais-Hämeen Rastia, kakkoslajissa maastohiihdossa Tammelan Ryskettä.Muutti Ypäjältä Vuokattiin, kävi Sotkamon urheilulukion.Lukion jälkeen varusmiespalvelus Kajaanissa 2011.Opiskelee Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa pääaineenaan metsätiede.Valmentaja Arto Lilja.Saavutuksia: MM-hopea, 3 MM-pronssia (Krasnojarsk -17).EM-hopea (Imatra -17).2 nuorten MM-pronssia (-12).SM-kisoissa yleisessä sarjassa 3 kultaa, 1 hopea, 3 pronssia.Hiihdossa SM-kisojen 9:s sprintissä (Keuruu -17).Harrastaa neulomista, lukemista ja leivontaa (bravuuri juustokakut).

Uusimmat

Fingerpori

comic