Lounais-Häme

Nopeimmat ampuvat hittiraketit

Ilotulitekauppa sai tänä vuonna tavanomaista pirteämmän alun ainakin Kartanokeskuksen myyntipisteessä Forssassa.

-Yllättävän hyvin kauppa on käynyt. Ensimmäisenä päivänä kaupanteko alkoi kymmeneltä, ja viittä vaille kymmenen olivat ensimmäiset raketinostajat jo jonossa, myyntipisteestä vastaava Jarmo Palomäki kertoo.

Palomäellä on liki kymmenen vuoden näkemys siitä, miten rakettikaupan lyhyt sesonkiaika joulun välipäivinä kehittyy. Hän on ollut rakettitiskin takana talkoilemassa vuodesta 2008.

-Yleensä ensimmäisenä päivänä tiskin luo tulevat lapset kuin karkkikauppaan ihastelemaan raketteja, joita sitten aikuiset tulevat myöhemmin ostamaan. Lapsilla on pettyneet ilmeet, kun rakettikassi annetaankin aikuisen käsiin, Palomäki sanoo.

-Tänä vuonna aikuiset olivat liikkeellä jo ensimmäisenä päivänä ja ostoksia tehtiin jopa isommalla rahalla.

Toisena raketinmyyntipäivänä myyntipisteellä oli ainakin aamupäivästä hiljaisempaa.

-Ensimmäisen päivän jälkeen rakettikauppaan tulee aina parin päivän niiaus, mutta uudenvuoden aattoa kohti myynti kiihtyy taas.

Ihan viime tinkaan ei ilotuliteostosten tekoa kannata jättää.

Myyntipisteissä ei voida varastoida raketteja enempää kuin mitä kaappeihin mahtuu, joten hiteiksi muodostuvat raketit voivat loppua ennen aattoa. Viime hetkillä kaupoille tulevia saattaa odottaa pettymys, jos on tarkka sen suhteen, mitä raketteja haluaa.

-Kaikkia raketteja on todennäköisesti saatavilla keskiviikkona, torstaina ja vielä perjantaina päivällä. Perjantai-iltana raketteja hakevat saattavat jo törmätä siihen, ettei kuvastosta etukäteen katsottua rakettia enää saakaan, Palomäki kertoo.

-Ilman raketteja ei kukaan ole kuitenkaan jäänyt.

Erilaiset ilotulitepadat ovat viime vuosina ohittaneet suosiossa perinteiset keppiraketit.

-Kun lunta ei ole, padat ovat helppoja ilotulitteita. Kuitenkin ne ovat myös näyttäviä, Palomäki arvioi patojen suosion syyksi.

Asiakkaat kuluttavat rakettitiskillä ostoksiinsa keskimäärin 50 euroa. On toki niitäkin, jotka maksavat ilotulitteista satoja euroja.

Kartanokeskuksen myyntipiste on yhden Suomen suurimman ilotulitteiden vähittäismyyjän, Rakettitukun, kauppapaikka. Rakettien myynnistä vastaa provisiopalkalla toimiva Forssan Palloseura.

-Tuotto menee suoraan jääkiekolle, Palomäki kertoo. FL

 

Turvallista uutta vuotta!
Suunnittele ja valmistele ilotulitteiden käyttö jo etukäteen. Valitse turvallinen paikka ja hanki tarvittavat suoja- ja apuvälineet. Suojalasien käyttö on pakollista ilotulitteita ammuttaessa ja suositeltavaa myös katsojille.Päihtymys ja ilotulitteiden käsittely eivät sovi yhteen. Jos aiot käyttää alkoholia, ammu raketit suunnitellulla turvallisella tavalla ennen kuin aloitat alkoholin nauttimisen.Älä luovuta ilotulitteita alaikäiselle. Alle 18-vuotiaat eivät saa pitää hallussaan tai käyttää ilotulitteita.Älä luovuta ilotulitteita myöskään päihtyneelle. Vastuuntuntoinen porukka estää liiaksi päihtynyttä kaveriaan käsittelemästä ilotulitteita. Tällä tapaa vältytään onnettomuuksilta, juhlamieli säilyy loppuun asti hyvänä ja vuosi 2017 saa arvoisensa alun.Vältä aiheuttamasta haittaa metelistä kärsiville eläimille ja lemmikeille.Noudata ilotulitteiden käytössä lakisääteistä aikaa. Ilotulitteita saa räjäytellä uudenvuodenyönä kello 18–02.Lähde: Hämeen poliisilaitos, Kanta-Hämeen pelastuslaitos ja Tukes

Uusimmat

Fingerpori

comic