Lounais-Häme Forssa

Nopista mallia Forssan monitoimikeskukselle – Tasapäisyyden sijaan harjakattoa, ekologisuutta ja forssalaista ilmiasua

Forssan tuleva monitoimikeskus koostuu paikalla rakennettavista rakennusosioista, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Sydämenä on keskusaukio. Kerrosneliöitä on 9000–9500.
Forssan monitoimikeskus on määrä rakentaa Tölön koulun paikalle. Siihen sijoitetaan Kuhalan ja Tölön koulujen sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkotien toiminnot. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan monitoimikeskus on määrä rakentaa Tölön koulun paikalle. Siihen sijoitetaan Kuhalan ja Tölön koulujen sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkotien toiminnot. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan monitoimikeskuksen arkkitehtisuunnittelu ja kaikki erikoissuunnittelut ovat parhaillaan käynnissä. Suunnitteluun sisältyy Forssassa ensi kertaa myös elinkaarisuunnittelu.

Tekninen johtaja Antti Heinilä ja sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kuvaavat, että monitoimikeskuksen eri toiminnot, oppimisalueet, sijaitsevat eräänlaisissa nopissa, joilla on omat sisäänkäyntinsä.

Kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen luonnehtii, että tilat ovat lapsille käsitettävässä koossa.

Lue lisää: Kuntalaisten osallistamisella tärkeä rooli suunnittelussa.

Harjakattoinen rakennuskompleksi sulautuu Heinilän mukaan ympäristöönsä. Julkisivun verhous on pääosin tiiltä, mutta värimaailma on vielä avoin.

Sisätiloissa tulee näkymään jollain tavoin vanhoja forssalaisia kuoseja.

Rakennustapa on määritelty terveelliseksi, turvalliseksi ja ekologiseksi. Siihen lukeutuvat kosteuden hallinta, kestävät materiaalit ja rakennuksen hiilijalanjäljen laskeminen.

Rakennuksen energialuokka on vähintään A. Energiatehokkuuden vuoksi rakennuksen julkisivu ei koostu isosta ikkunarivistöstä. Lämmitysjärjestelmästä on käynnissä viimeinen pohdinta.

Arkkitehtisuunnittelu on hiljalleen valmistumassa. Rakennuksen tuleva henkilöstö pääsee tutustumaan piirustuksiin tämän ja ensi viikon aikana. Maaperätutkimukset jatkuvat.

Parviainen Arkkitehdit oy:n luonnos Forssan monitoimikeskuksen julkisivusta. Väri ja materiaalit tarkentuvat vielä. Kuva: Parviainen Arkkitehdit
Parviainen Arkkitehdit oy:n luonnos Forssan monitoimikeskuksen julkisivusta. Väri ja materiaalit tarkentuvat vielä. Kuva: Parviainen Arkkitehdit

Rakennuslupa on haussa alkuvuodesta. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, rakentaminen käynnistyy kesän 2020 jälkeen.

Kustannuslaskija on Heinilän mukaan mukana varmistamassa, ettei monitoimikeskuksen tavoitehinta ylitä valtuuston asettamaa 21 miljoonaa euroa, johon ei lueta ensikertaista kalustusta, hankevarauksia ja purkukustannuksia.

– Meidän täytyy ohjata suunnittelua päätöksen mukaisesti.

Monitoimikeskusten suunnittelu ponnistaa Kemppaisen mukaan lasten ja forssalaisen pedagogiikan tarpeista nyt ja tulevaisuudessa. Käytännöllisyys ja yhteisöllisyys ovat avainroolissa.

Keskeistä on ollut suunnittelijoiden ja käyttäjien vuorovaikutus sekä talossa toimivan henkilöstön ja lastenkin osallistaminen.

Kemppainen mainitsee esimerkkinä koulukirjastosta jalostetun kuntalaisten mediateekin, josta on lainattavissa ulos lasten ja nuorten kirjallisuutta.

– Olemme tekemässä forssalaisten omaa taloa, hän sanoo. Kuntalaiset, järjestöt ja Wahren-opisto voivat saada rakennuksesta lähinnä iltasella liikunta-, harraste- ja käyttötiloja.

Rakennuksen tiloja on käytettävissä iltakymmeneen saakka.

Rakennukseen ja sen toimintaan on Kemppaisen mukaan haettu mallia ja oppia erilaisista monitoimikeskuksista, kouluista ja päiväkodeista.

Liikuntasalin kooksi Forssan valtuusto on päättänyt 640 neliömetriä. Monitoimikeskuksen suunnittelu ja toteutus etenevät tällä neliömäärällä.

Lue lisää: Valtuutetut äänestivät salin koosta.

Pynnönen ja Heinilä toivovat Forssan saavan valtiontukea liikuntahallille, mutta päätöstä liikuntasalin koosta ei aiota avata uudelleen siihen liittyen.

Pynnönen sanoo, että katsomoton 640 neliön sali on iso verrokkikoulukeskuksiin nähden. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic