Lounais-Häme

Nordean Kärkkäinen: Naisten työllisyysasteeseen tarvitaan selkeää nostoa, jos halutaan parantaa Suomen työllisyyttä

Helsinki
23.10.2018, 15:57

Talous

Hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta ei toteutunut syyskuussa. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi jäi 71,7 prosenttiin, kertoi Tilastokeskus tiistaina. Luku on pysynyt kesäkuusta asti samassa.
Työllisyyden kasvun hidastuminen on ollut odotettavissa, sanoo yksityistalouden ekonomisti Olli KärkkäinenNordealta.
– Alkuvuodesta työllisyyden kasvu oli tosi vauhdikasta ja nyt odotettiin sitä, milloin kasvuvauhti hidastuu. Hidastumista on näköpiirissä, Kärkkäinen sanoi STT:lle.
Tilanne on Kärkkäisen mukaan kuitenkin edelleen myönteinen.
– Työllisten määrä kasvaa edelleen vuoden takaiseen verrattuna ja työttömyys edelleen laskee, joskin hieman hitaammin. Samaan aikaan positiivista on, että piilo- ja pitkäaikaistyöttömyys edelleen laskee vauhdikkaasti.
Työttömyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi oli 7,4 prosenttia. Työttömyys on pysynyt samassa luvussa heinäkuusta asti.

”Työllisyyden kasvu tulee paljon miesvaltaisilta aloilta”

Töissä oli syyskuussa 72 000 ihmistä enemmän kuin vuotta aiemmin. Varsinkin miehet ovat löytäneet töitä, sillä työllisiä miehiä oli 57 000 ja naisia 15 000 enemmän kuin vuoden 2017 syyskuussa.
Kärkkäisen mukaan työllisyys ja työllisyysasteen trendi on eriytynyt miesten ja naisten kesken. Miesten työllisyysaste nousi edellisen vuoden syyskuusta 3,2 prosenttiyksikköä 73,5 prosenttiin ja naisten työllisyysaste 0,9 prosenttiyksikköä 69,1 prosenttiin.
– Siinä missä miesten työllisyysaste ja trendi edelleen kasvaa, naisten työllisyysasteen kehittyminen on pikemminkin kääntynyt laskusuuntaan.
Ainakin osasyynä on Kärkkäisen mukaan työllisyyden kasvun keskittyminen tietyille aloille.
– Työllisyyden kasvu tulee paljon rakentamisesta ja kaupan alalta – miesvaltaisilta aloilta – kun taas sote-palveluissa kasvua on ollut vähemmän.
Hänen mukaansa eriytyminen ei vielä anna syytä huoleen, mutta yhdentekevääkään se ei ole.
– Jos haluamme nostaa Suomen työllisyysastetta ja 72 prosenttia on välitavoite, niin silloin täytyy nostaa sekä miesten että naisten työllisyysastetta. Eli tarvitaan selkeää nostoa naisten työllisyysasteeseen.

https://tilastokeskus.fi/til/tyti/2018/09/tyti_2018_09_2018-10-23_tie_001_fi.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic