Lounais-Häme

Norjalaistutkimus: Tupakoitsija imee tervaa ja häkää moninkertaisesti luultua enemmän

Tupakoitsija saa elimistöönsä ilmoitettua enemmän haitallisia aineita, paljasti Norjan syöpäyhdistyksen mittaus.

Tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ilmoittavat, väittää Norjan syöpäyhdistys.

Eron selittää se, että syöpäyhdistyksen testissä käytetty mittausmenetelmä poikkesi virallisten mittausten menetelmästä. Yhdistyksen testissä savukkeiden filttereissä olevat pienet tuuletusaukot peitettiin. Yhdistys katsoo sen vastaavan todellista tupakointitilannetta, jossa tupakoitsija peittää aukot sormillaan ja huulillaan.

Ero on ratkaiseva. Tupakkayhtiöiden mittaustavalla markkinoilla olevat savukkeet alittavat viranomaisten määrittelemät haitallisten aineiden raja-arvot. Kun filtterin ilma-aukot suljetaan, useimmat savukkeet ylittävät rajat.

Norjassa raja-arvot ovat samat kun EU-alueella: savukkeesta saa poltettaessa syntyä tervaa enintään 10 milligrammaa, nikotiinia enintään 1 milligramma ja hiilimonoksidia enintään 10 milligrammaa.

Savukkeiden filtterin ilma-aukkojen harhaanjohtavuutta on kritisoitu jo pitkään. Asiantuntijoiden mukaan ne voivat antaa tupakoitsijalle väärän kuvan savukkeiden turvallisuudesta.

Suomessa tupakan sääntely pohjaa tupakkalakiin, joka uudistui vuonna 2016. Tupakkalain tavoitteeksi on linjattu tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Suomen syöpärekisterin mukaan joka kolmas syöpä Suomessa johtuu tupakoinnista. HäSa

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020