Norjan puolustusministeriö: Venäjä häiritsi gps-signaalia Naton sotaharjoituksen aikana

Oslo
13.11.2018, 22:45

Kotimaa

Venäjä häiritsi gps-signaalia viime viikolla päättyneen Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana, sanoo Norjan puolustusministeriö.
Häirintäsignaaleja tunnistettiin 16. lokakuuta ja 7. marraskuuta välisenä aikana ja ne paikallistettiin Kuolan niemimaalle.
– Me seuraamme tilannetta tarkasti yhdessä asianomaisten viranomaisten kanssa, kirjoittaa Norjan puolustusministeriö sähköpostiviestissä.
Sekä Norjan että Suomen ilmailuviranomaiset varoittivat ilmailuliikennettä gps-suunnistuksen häiriöstä Lapin alueella.
Maanantaina Venäjä kiisti syytöksen, että se olisi tarkoituksellisesti häirinnyt Suomen gps-signaalia Naton sotaharjoituksen aikana. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että hänellä ei ole mitään tietoa siitä, että Venäjä olisi asiasta vastuussa. Samalla hän ohjasi kysymyksen puolustusministeriölle.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että epäilty gps-häirintä Lapissa oli tarkoituksellista toimintaa. Sipilä ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, minkä tahon epäillään olevan häirinnän takana. Hän sanoi kuitenkin, että Venäjällä tiedetään olevan kyvykkyyksiä vastaavaan häirintään.
Presidentti Sauli Niinistö sanoi niin ikään sunnuntaina, että Suomi selvittää häirintää teknisesti. Hän arvioi, että lähteitä kyetään ainakin jossain määrin selvittämään. Niinistö vertasi reaktiota Suomen alueloukkauksiin.
– Jos tunkeudutaan sähköisillä signaaleilla, ei se paljoa poikkea alueloukkauksista, hän sanoi.
Norjan puolustusministeriön vahvistuksesta kertoi Suomessa Yle.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic