Lounais-Häme

Norovirukseen kannattaa varautua

Oksentelua ja ripulia aiheuttava norovirus leviää taas Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tartuntatautirekisteriin on kirjattu alkuvuonna lähes tuplamäärä tartuntoja viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Forssan seudulla tauti ei ole vielä pahemmin päässyt jylläämään. Kouluterveydenhoitaja Anne Palm Heikan koululta Forssasta lähetti tiistaina koululaisten vanhemmille tiedotteen, jossa muistutettiin viruksen leviämisestä. Palmin mukaan kyse on lähinnä ennaltaehkäisevästä tiedotteesta.

– Selkeitä tautitapauksia ei vielä ole tullut vastaan, ja mitä Kuhalan koulun terveydenhoitajan kanssa juttelin, siellä on sama näkemys, Palm sanoo.

Vt. perusterveydenhuollon palvelualueen johtaja Arto Honkala Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymästä kertoo, ettei sielläkään erityisempää epidemiaa ole havaittu.

– Tauti voi tosin edetä nopeasti ja nyt siitä on jo joitakin merkkejä näkyvillä. Hoitokeinoja ovat lepo ja juominen, Honkala sanoo.

Palmin mukaan paras tapa ehkäistä taudin iskemistä on pestä kädet säännöllisesti ja huolellisesti, etenkin wc-käyntien jälkeen, mutta yleensäkin siirryttäessä paikasta toiseen.

– Kädet kannattaa siis pestä pesuaineella, ei pelkästään huuhdella. Sormenpäät ja -välit on syytä pestä hyvin, Palm ohjeistaa. FL

 

Ohjeita koululaisten vanhemmille
Huolellinen käsipesu on paras keino välttää norovirustartunta ja myös estää sitä leviämästä.Kädet tulee pestä huolellisesti lämpimällä vedellä ja käsisaippualla aina ennen ruokailua, wc-käynnin jälkeen, yskimisen, aivastamisen, niistämisen jälkeen tai jos käsissä on näkyvää likaa.Myös kotiin, työpaikalle, kouluun, päiväkotiin tultua on hyvä pestä kädet.Käsihuuhteen käyttö ei estä norovirustartuntaa yhtä hyvin kuin huolellinen käsien pesu.Taudin itämisaika on 12–48 tuntia. Oireiden kesto on yleensä 12–72 tuntia.Oireet alkavat äkillisesti. Niitä ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Osalla on myös lämpöä.Hoito on oireenmukaista, eli pitää muistaa levätä ja nauttia nesteitä runsaasti.Oireiden päättymisen jälkeen tulee olla pois koulusta vuorokausi. Toipumisen jälkeen käsihygieniasta tulee huolehtia erityisen hyvin, koska virusta erittyy ulosteisiin vielä viikkoja toipumisen jälkeenkin. Näin vältetään taudin leviäminen.Kotona on tärkeää puhdistaa ja desinfioida mahdolliset likaantuneet pinnat (ovenkahvat, wc-tilat) huolellisesti klooripitoista puhdistusainetta käyttäen. Norovirus voi säilyä infektoimiskykyisenä huoneenlämmössä useita vuorokausia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti