Lounais-Häme

Norrintien koulukiinteistön turvallisuus ja toimivuus mietityttää Tammelassa

Norrintieltä vapautunut tontti otetaan perusopetuksen käyttöön Tammelassa. Tiistaina järjestetty avoimien ovien tapahtuma houkutti paikalle kymmeniä tammelalaislasten huoltajia ja muitakin tiloista kiinnostuneita.

Kunnan virkamiehet esittelivät kiinteistöä ja vastailivat vieraiden kysymyksiin parhaan kykynsä mukaan. Talonrakennusmestari Mika Suontausta kertoo, että eniten kyselyjä on tullut piha-alueesta. Tämä asia mietityttää myös Myllykylän koulun kakkosluokkaa käyvän Ronjan äitiä Sanna Ihamäkeä.

-Piha on aika rajallinen tila. Siitä pitäisi saada turvallinen ja sellainen, jossa lasten olisi hyvä viettää aikaa. Toinen askarruttava asia on, mihin bussi jättää lapset, ja miten he pääsevät turvallisesti koululle, Ihamäki tuumii.

-Olen saanut täällä vastauksia kysymyksiini. Ihan levollisin mielin odotamme muutosta. Se oli minulle uutta, että tähän Norrintielle ovat tulossa kaikki 1.–3.-luokkalaiset, yläkouluun menevät vanhemmat oppilaat. Se on parempi ratkaisu kuin se, että ”maalaiset” laitetaan samaan yksikköön, hän jatkaa.

 

Suontausta myöntää, että suurin haaste kiinteistön käyttöönotossa perusopetuksen tiloiksi on juuri piha-alueen saaminen turvalliseksi ja toimivaksi. Hänen mukaansa kunta on rakentamassa kaavamuutoksen kautta pyörätietä kiinteistölle.

-Pysäkillä puolestaan voisi olla ainakin pienempiä koululaisia vastassa joku saattaja aivan kuten päiväkotilaisillakin. Henkilökunta voisi jättää autot parkkiin kauemmaksi Norrintie 4:n pihasta, Suontausta näkee.

-Lapset kulkevat kouluun yläkautta, kaikki muu kulku tapahtuu alakautta, hän sanoo.

 

Yleisöä kiinnosti luonnollisesti myös 1960-luvun alussa valmistuneen rakennuksen kunto. Vuonna 2004 rakennukseen tehtiin miljoonaremontti, jonka yhteydessä muun muassa ilmastointi, aluskatteet ja kattoparrut uusittiin kaukolämmöllä toimivassa rakennuksessa, josta löytyy myös valmistuskeittiö. Abestikartoitus on tehty ja Suontaustan mukaan koulupuoli on asbestivapaa. Samassa yhteydessä uusittiin myös käyttövesijärjestelmät.

Vanhaan savipajaan tehdään 222 neliömetrin suuruinen liikuntatila, jonka korkeus riittää 1.–3.-luokkalaisten peleihin. Rakennuksessa on kahdeksan isoa luokkahuonetta, joihin mahtuu noin 160 oppilasta. Tällä hetkellä Tammelassa on noin 120 1.–3.-luokkalaista. Vuonna 2023 heitä on oppilasennusteen mukaan 100.

-Lapsimäärän pienentyessä tiloihin mahtuu tulevaisuudessa myös eskarilaisia. Täällä on mahdollista järjestää myös joustavaa perusopetusta, kertoo sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen.

Joku kysyi, otetaanko lapsia mukaan koulukiinteistön suunnitteluryhmään. Avoimien ovien tilaisuus oli yksi sellainen: tutustumiskierroksen jälkeen sai jättää omia kehitysideoitaan suunnittelutyöryhmälle.

Myllykylän koulussa opettava Susanna Lahti sanoo, että eteenpäin mennään myös lasten ehdoilla.

-Oppilaat valitsevat keskuudestaan joka ikäryhmästä edustajat suunnittelemaan, millainen olisi turvallinen koulu ja unelmien luokka. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti