Lounais-Häme

Noudata uimarantaetikettiä – Näin toimit vastuullisesti rannalla

Tämänhetkisen tiedon mukaan riski saada koronavirus luonnonvesissä uimisen välityksellä arvioidaan olevan alhainen.
Uimarannoilla on koronaviruspandemian aikana entistäkin tärkeämpää huolehtia hygieniasta. Kuva: Seppo Pessinen
Uimarannoilla on koronaviruspandemian aikana entistäkin tärkeämpää huolehtia hygieniasta. Kuva: Seppo Pessinen

Kesä tulee, oletko valmis nauttimaan uimarannoista vastuullisesti? Koronaviruspandemian takia on tärkeää huomioida viranomaisten ohjeistukset ja määräykset. Ulkoilua ei kannata kuitenkaan lopettaa, vaan ulkoilla vastuullisesti. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on julkaissut uimarantaetiketin pandemian ajaksi.

Koronavirusepidemiasta huolimatta tulevaan uimakauteen on kuluttajaturvallisuuden ja uimarantojen veden laadun valvonnan osalta varauduttava toistaiseksi kuten normaalioloissa. Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi tarvitaan kuitenkin myös erityistoimia. Uimarannoilla on suositeltu noudatettavaksi yleisiä hygieniasta ja turvallisuudesta annettuja suosituksia ja ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi.

Wc-tilat on syytä pitää auki

Tämänhetkisen tiedon mukaan riski saada koronavirus luonnonvesissä uimisen välityksellä arvioidaan olevan alhainen. Riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen, jos uimassa tai yleisellä uimarannalla on samaan aikaan koronavirusta levittävä henkilö.

Wc-tilojen olemassaolo sekä käsienpesumahdollisuus ja/tai saatavilla oleva käsidesi uimannoilla edistää hyvää hygieniaa ja ehkäisee eri suolisto- ja infektiotautien leviämistä, joten wc-tilat on syytä pitää auki. Uimarantojen ylläpitäjien tulee kiinnittää huomiota wc-tilojen siisteyteen. Tärkeitä asioita ovat esimerkiksi pintojen huolellinen puhdistus säännöllisesti, kertakäyttöpaperit käsien kuivaamiseen ja riittävät roskasäiliöt.

Uimarantaetiketti

Kipeänä jää kotiin!

Vältä ruuhkaisia rantoja.

Nauti rannasta läheistesi kanssa, pidä muihin kahden metrin turvaväli rannalla ja vedessä.

Niistä ja yski rannallakin nenäliinaan. Muista hyvä käsihygienia wc:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla.

Pidä huoli ympäristöstäsi. Huolehdi roskat roska-astioihin tai vie mukanasi.

Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaan. Rantapelastaja ohjeistaa tarvittaessa.

Ui turvallisesti:

Pidä lapset käden mitan päässä itsestäsi.

Ui rannan suuntaisesti, huomioi uintialue.

Ui kaverin kanssa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic