Lounais-Häme Forssa

Noutopalvelu lähes nelinkertaisti varausten määrän Forssan kirjastossa - Ruuhkilta on kuitenkin vältytty

Noutopalvelu moninkertaisti varausmäärät Forssan kirjastossa. Lainojen kokonaismäärä on kuitenkin pieni verrattuna aikaan ennen koronaa.
Louna-kirjastojen noutopalvelun sujuvuus saa kehuja Tiia Aholalta. Hän piipahti lapsensa Oona Hakkaraisen kanssa Forssan kirjastossa hakemassa luettavaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Louna-kirjastojen noutopalvelun sujuvuus saa kehuja Tiia Aholalta. Hän piipahti lapsensa Oona Hakkaraisen kanssa Forssan kirjastossa hakemassa luettavaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tätä hetkeä on odotettu melkein kahdeksan viikkoa: kirjastoista saa taas kirjoja!

Riemu näyttää olevan yhteinen monille Forssan seudulla asuville. Varausten määrä lähes nelinkertaistui Forssan kirjastossa heti maanantaina, kun noutopalvelu aukesi.

Kirjastoon on varattu normaalisti kuusi hyllyä varauksille, mutta maanantaina hyllyjä tarvittiin lisää.

Varausten määrän kasvu johtuu siitä, että kaikki lainat pitää toukokuun ajan ensin varata ja noutaa vasta sen jälkeen tiskiltä. Kirjastoon ei saa tulla kiertelemään tai viettämään aikaa.

Vaikka varausten määrä on kasvanut reilusti, kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläisen mukaan lainamäärät ovat kokonaisuutena vähentyneet verrattuna aikaan ennen koronaa. Myös asiakasmäärä on murto-osa entisestä.

– Moni välttää palvelua ihan omaehtoisesti. Ruuhkia ei siis ole syntynyt, Järveläinen sanoo.

Lue lisää: Näin toimit oikeaoppisesti varauskirjoja hakiessasi.

Testi todisti toimivuuden

Itse päätän kuitenkin testata poikkeusajan kirjastoa.

Teen illalla ennen nukkumaanmenoa varauksen verkkokirjastossa. Korona ei ole vaikuttanut varauspalveluun, vaan verkkokirjasto toimii niin kuin ennenkin.

Seuraavana aamuna kello 9 saan kirjastosta tekstiviestin: varauksesi on noudettavissa.

Se kävi äkkiä.

Järveläisen mukaan kirjastosta saattaa tulla noutoilmoitus parhaimmillaan muutamassa minuutissa varauksen jälkeen. Tämä edellyttää sitä, että varauksen tekee silloin, kun kirjastossa on työntekijöitä paikalla.

Nouto klo 14–18

Varausten nouto tapahtuu kello 14–18 välillä, joten pyöräilen Forssan kirjastoon iltapäivällä. Parkkipaikalla seisoo muutama auto, muuten on hiljaista.

Kirjaston ovella tulee vastaan Koijärvellä asuva Tiia Ahola lapsensa Oona Hakkaraisen kanssa. Ahola huikkaa, että noutopalvelu toimii todella hyvin. Hänellä ehti olla jo pientä kirjakuumetta, joten palvelu tuli tarpeeseen.

Kirjaston lattialle on liimattu tarroja, joiden kohdalla omaa vuoroaan voi odottaa turvavälin päässä. Jonoa ei kuitenkaan nyt ole. Kävelen suoraan tiskille, jossa työskentelee kaksi kirjastovirkailijaa muovisuojien takana.

Työntekijä hakee hyllyltä varaamani kirjat ja tekee lainauksen normaaliin tapaan. Nappaan pinon reppuuni ja lähden kotiin.

Se kävi äkkiä.

Muut palvelut odottavat

Minun tapaiseni kirjastokävijä, joka tietää yleensä etukäteen, mitä etsii, nauttii noutopalvelusta. Sen kun hakee varaamansa kirjat tiskiltä.

Maarit Järveläinen kuitenkin tietää, että kirjasto on paljon muutakin kuin paikka, josta lainataan kirjoja. Siellä kopioidaan, käytetään tietokonetta, luetaan lehtiä ja usein tehdään myös lainauksia hetken mielijohteesta.

– Näille muille kirjaston palveluille on kova kysyntä, mutta niitä saa vasta kesäkuun alusta lähtien, kun kirjasto virallisesti avataan.

Noutopalvelu toimii kuitenkin yllättävän hyvin ja turvallisesti. Ei ole ihme, että se on kerännyt paljon kehuja.

Palvelu on nopeaa ja täysin riittävää sellaiselle henkilölle, jolla on pääsy verkkokirjastoon.

Heikompaan asemaan jäävät ne, joilla ei ole nettiä. He ovat usein ikäihmisiä, jotka ovat muutenkin kärsineet korona-ajasta valitettavan paljon. FL

Kirjastot poikkeusaikana

Louna-kirjastoissa toimii toukokuun ajan pelkästään noutopalvelu.

Lainat pitää varata verkkokirjastossa, puhelimitse tai sähköpostilla.

Varaukset voi noutaa maanantaista torstaihin kello 14–18.

Kirjasto lukuina

Louna-kirjastojen sulun aikana e-aineistojen lainaus kolminkertaistui verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.

Noutopalvelu jopa nelinkertaisti varausten määrän Forssan kirjastossa.

81nidettä lainataan tällä hetkellä Forssan kirjastosta yhden aukiolotunnin aikana.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic