Lounais-Häme

Nukutko sinäkin ensi yön ulkona? Suomen Latu heitti haasteen

Majoittua voi telttaan, laavuun tai vaikka kuusen alle.

Ulkoilujärjestö Suomen Latu haastaa kaikki mukaan Nuku yö ulkona -haasteeseen. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni nauttisi lauantain ja sunnuntain välisen yön raittiista ilmasta ja yöpyisi ulkosalla. Haastetta vietetään nyt kolmatta kertaa.

– Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona”, tapahtumasuunnittelija Hanna Laakso Suomen Ladusta kertoo.

Yönsä voi viettää kansallispuistossa, retkeilyalueilla tai vaikka takapihalla. Haasteen kunniaksi Suomen Latu avaa lauantaille kahdeksan Metsähotellia eri puolille Suomea.

Mikäli päätät ottaa osaa haasteeseen, jaa kokemuksesi #nukuyöulkona-tunnisteella sosiaalisessa mediassa.

Uudenmaan alueen Metsähotelli Kirkkonummen Kopparnäsissä varattiin jo elokuussa täyteen: yli 200 hengen tapahtumaan ei valitettavasti mahdu enää edes omalla majoitteella.

Uniseuraa löytyy kuitenkin ympäri Suomea lukuisista Suomen Ladun jäsenyhdistysten tapahtumista. Nuku yö ulkona -teema on innoittanut myös monia kaupallisia toimijoita tarjoamaan yösijaa.

– Helsingissä Rastilan leirintäalueen 80 maksutonta leiripaikkaa varattiin saman tien, Rovaniemellä taas paikallinen hostelli kutsuu viettämään yön teltassa kattoterassillaan, Hanna Laakso kertoo.

– Haaste on siis otettu hyvin vastaan. Olisi mahtavaa, jos moni muukin hotelli tai yritys tarjoaisi ulkotilojaan asiakkailleen nukkumiseen, Laakso toivoo.

Miten varustautua syysyöhön?

Vaikka varsinkin eteläisempään Suomeen on luvattu myös lauantaille lämpimiä kelejä, niin Suomi on pitkä maa. Kokematonkin retkeilijä pärjää ja nauttii syysyöstä näillä vinkeillä niin teltassa, riippumatossa kuin laavunkin suojissa:

1. Jos palelet helposti tai tiedät, että luvassa on pakkasta, valitse talvimakuupussi. Muuten pärjää yleensä kolmen vuoden ajan -pussilla.

2. Makuualusta eristää, joten sitä ei kannata unohtaa. Puhallettava alusta tarjoaa eristävyyden lisäksi myös mukavuutta.

3. Lämmikettä makuupussiin saat villasukista ja -kerrastosta, voit myös ottaa pussiin mukaan kuumavesipullon brittiläiseen tyyliin.

4. Vaatteet on aamulla mukavampi pukea päälle, kun otat ne herättyäsi makuupussiin lämpenemään.

5. Yöllä on jo pimeää, joten mukaan pitää ehdottomasti ottaa otsalamppu. Pipo, hanskat ja sadeasu kannattaa pakata myös mukaan. Syyssää on oikukas.

6. Herkkäunisen kannattaa varustautua korvatulpilla, sillä ulkona riittää yölläkin ääniä.

7. Älä unohda eväitä – eli suklaata!

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti