Lounais-Häme Forssan seutu

Nuohous muutoksen kourissa – Piirinuohous Forssan seudullakin historiaan, perinteinen yritys lopettaa

Nuohoojansa saa jatkossa valita vapaasti. Piirinuohous loppuu Kanta-Hämeessä kesäkuun lopussa.
Joonas Ortio (vas.), Rami Paassilta ja Eila Hakala lähtevät kohti uutta aikakautta, kun Nuohousmestari Timo Hakala oy lopettaa. Ortio ja Paassilta perustavat omat nuohousyrityksensä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Joonas Ortio (vas.), Rami Paassilta ja Eila Hakala lähtevät kohti uutta aikakautta, kun Nuohousmestari Timo Hakala oy lopettaa. Ortio ja Paassilta perustavat omat nuohousyrityksensä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nuohousala on ollut alkuvuoden aikana muutoksen kourissa, kun uusittu pelastuslaki astui voimaan vuodenvaihteessa. Alueellisista piirinuohoussopimuksista on luovuttu alkuvuoden aikana vaihtelevilla aikatauluilla.

Kanta-Hämeessä alueelliset piirinuohoussopimukset päättyvät kuuden kuukauden siirtymäajan jälkeen kesäkuun lopussa 2019. Vain eteläisessä Tammelassa kilpailu on avautunut jo aiemmin. Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että kiinteistönomistaja tai taloyhtiö voi vapaasti valita nuohoojansa, kunhan tällä on ammattipätevyys.

Samaan aikaan Forssassa nuohousalan yrityksiin tulee muutoksia, kun vuodesta 1993 toiminut ja saman ajan Forssan piirinuohoojana toiminut yritys Nuohoojamestari Timo Hakala oy lopettaa. Kesäkuun loppuun yritys toimii piirinuohoojana Forssassa sekä Tammelan pohjoisosassa valtatie 10:n eteläpuolella.

Muutama vuosi sitten kuolleen Timo Hakalan jälkeen yritystä on pyörittänyt tämän vaimo Eila Hakala yhdessä kahden työntekijänsä kanssa. Nyt sekä Rami Paassilta että Joonas Ortio perustavat omat yrityksensä, joiden kautta he palvelevat asiakkaita nuohousasioissa.

– Lakimuutoksen yhteydessä on hyvä sauma panna piste tälle yritykselle, Eila Hakala sanoo.

Lue lisää nuohouksesta ja oikeaoppisesta takan lämmittämisestä.

Paassilta ja Ortio myöntävät, että yrittäjäksi ryhtyminen jännittää, etenkin kun lakimuutoksen myötä on vaikea ennustaa, miltä ala näyttää esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua.

On arvioitu, että uudistuksen myötä nuohousyritysten lukumäärä kasvaa, kun markkinoille pääseminen on helpompaa ilman nuohouspiirin kilpailutuksen voittamista. Nuohouspiirien kadottua kilpailua voi mahdollisesti tulla Forssan ulkopuoleltakin.

– Jossain kohti kilpailu ehkä kasvaa, mutta sitä on vaikea arvioida. Toisaalta yrittäjäksi lähteminen tuntuu helpolta, kun naama on jo täällä jollain lailla tuttu ihmisille ja kun tuntee asiakaskunnan, Ortio sanoo.

– Uskon, että ihmiset luottavat tuttuun ja turvalliseen nuohoojaansa. Mistä savu täällä nousee, niin olemme siellä varmasti käyneet, Paassilta toteaa.

Ortio ja Paassilta muuttuvat käytännössä työkavereista kilpailijoiksi, mutta kilpailuasetelmaa he eivät välilleen ole luomassa. Jo Nuohousmestari Timo Hakala oy:n palveluksessa kaksikolle on syntynyt omaa asiakaskuntaansa, vaikkei mitään kiveen hakattua jakoa olekaan ollut.

– Puhelin soi varmasti puolin ja toisin, kun kysymme toisiltamme, että ehtiikö toinen tehdä jonkin paikan, jos oma päivä näyttääkin jo täydeltä, Paassilta sanoo.

Aiemmin nuohouksen hinnat ovat olleet piriin sisällä samat, oli nuohouskohde sitten kaupungin keskustassa tai kaukana haja-asutusalueella. Nyt hinnoittelu vapautuu, ja yrittäjä saa itse määritellä taksansa.

Ortio kertoo, että hänellä on tarkoituksena, etteivät hinnat muuttuisi vanhoista.

– Toimintaa täytyy tietysti ajatella järkevästi. Paljon olemme ohjeistaneet asiakkaita, että esimerkiksi naapureiden kanssa voisi keskustella, että nuohooja kävisi samalla alueella useammassa paikassa samalla reissulla, jolloin hinnoista voi neuvotella.

Kiinteistönomistajien täytyy nykyään itse huolehtia, että tulisijat ja hormit nuohotaan määrävälein: Vakituisessa asuinkäytössä olevassa rakennuksessa nuohous tulee suorittaa kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnossa kerran kolmessa vuodessa. Ortio ja Paassilta kertovat muistuttelevansa yhä asiakkaitaan nuohouksista, vaikka velvollisuutta siihen ei ole.

– Jo Timo aikoinaan sanoi, että jos istuu verstaalla odottamassa, että puhelin soi, niin silloin saakin odottaa. Kyllä meidän työmme yhä tehdään jalkautumalla; kiertämällä ovelta ovelle tarjoamassa nuohousaikoja ja muistuttamassa nuohoamisesta, Paassilta sanoo. FL

Mikä nuohouksessa muuttuu?

1.1.2019 astui voimaan muuttunut pelastuslaki, joka toi mukanaan muutoksia nuohoukseen.

Kiinteistönomistajilla on nyt vapaus valita nuohoojansa, kun aiemmin nuohooja valikoitui piirinuohouksen kilpailutuksen kautta. Viimeiset piirinuohoussopimukset päättyvät puolen vuoden siirtymäajan jälkeen viimeistään 30.6.2019.

Samalla hinnat vapautuivat, ja ne muodostuvat markkinoiden mukaan.

Kiinteistöjen velvoite huolehtia säännöllisestä nuohouksesta säilyy entisinä.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic