Lounais-Häme Forssa

Nuora ei hellitä tahtia: Rakkaus sarjakuvaan ei koskaan haalistu

Vapaa sarjakuvataitelija Jouko Nuora työskentelee säntillisesti maanantaista perjantaihin.
Sarjakuvataitelija Jouko Nuoralla on työn alla jo omaelämänkertasarjansa neljäs osa. Muutakin mukavaa on lukijoille luvassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sarjakuvataitelija Jouko Nuoralla on työn alla jo omaelämänkertasarjansa neljäs osa. Muutakin mukavaa on lukijoille luvassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssaan asettunut sarjakuvataitelija Jouko Nuora on reilun neljännesvuosisadan piirtänyt ammatikseen. Ja syntyi kuvia jo kauan ennen vapaaksi taitelijaksi ryhtymistä. Nuora muistaa istuneensa 70-luvun taitteessa keittiön pöydän ääressä piirtämässä hiljan Suomeen rantautunutta Asterixia kunnes oppi pienen, mutta pippurisen gallialaisen kasvot ulkoa.

Pedanttisesti työskentelevä Nuora on viime vuodet pyrkinyt saamaan joka vuosi markkinoille uuden julkaisun. Niin tänäkin vuonna, kun hän julkistaa viikonvaihteessa Helsingin sarjakuvafestivaaleilla parin vuoden takaisen Kultainen Nuoruus osa 2 -albuminsa äänikirjana.

Kakkososa on luultavasti toinen kotimainen äänikirjana julkaistu sarjakuva-albumi. Se ensimmäinen oli pari vuotta sitten äänitetty omaelämänkerrallisen sarjan ykkösosa.

– Sarjakuvan lukeminen äänikirjaksi oli niin hullu idea, että sehän oli pakko toteuttaa, Nuora nauraa yläkerran työhuoneessaan Kuustossa.

Ykkösosan äänitykset purkkiin päivässä, kakkososa vei viikon

Nuora luki itse albuminsa äänikirjaksi, kuten teki myös ensimmäinen osan kanssa. Tehosteita Nuora käytti niukasti, mutta hänen omaa musiikkiaan on mukana äänikirjalla.

– Teen paljon musiikkia, eikä minulla ole mikrofonikammoa. Moni muusikko, kuten esimerkiksi The Whon Roger Daltrey inhoaa ääntään nauhoitettuna, eikä ikinä kuuntele kappaleitaan, mutta minulla ei sellaista vaivaa ole.

Kultaisen Nuoruuden ykkösosan Nuora äänitti autotallinsa kotistudiossa päivässä. Vaikka prosessi oli nyt tuttu, kakkososan tekeminen miksauksineen ja kansineen vei viikon verran.

– Ei sen vaikeampaa ollut, mutta albumi oli nyt pidempi.

Sarjakuva taipuu myös äänikirjaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sarjakuva taipuu myös äänikirjaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

”Levotonta aikaa, mutta hauskaakin oli”

Sarjan kakkososa sijoittuu 80-luvulle, ajalle jolloin Nuora oli parikymppinen. Kuten arvata saattaa, silloin tapahtui paljon, niin hyvää kuin pahaakin.

Nuora käy tapahtumia läpi rehellisesti, turhia kaunistelematta. Hänen mielestään totuus on värikkäämpää kuin kuvitelmat. Monet asiat tapahtuvat aikuisuuden kynnyksellä ihmiselle ensimmäistä kertaa ja voivat sen takia olla merkittäviä koko loppuelämän kannalta.

– Levotonta aikaa, mutta hauskaakin oli, Nuora toteaa.

Nuoran ei tarvitse olla muistinsa varassa, vaan hän on pitänyt vuodesta 1979 lähtien päiväkirjaa, josta voi tarvittaessa tarkistaa mitä milloinkin oikein tapahtui.

Sarjakuvat ovat miehen ensirakkaus

Nuora elättää itsensä vapaana taitelijana, mutta tekee töitä kuten niin sanotut tavalliset palkansaajat, maanantaista perjantaihin.

– Vaikka työstään pitäisi kuinka paljon, kehotan ihmisiä pitämään pari vapaapäivää viikossa.

Nuora on julkaissut jo kolme omaelämänkerrallista sarjakuva-albumia, kun Espanjalainen saunaretki jatkoi tarinaa viime vuonna. Neljäskin on työn alla, se ilmestyy parin vuoden päästä.

Työteliään Nuoran mukaan sarja saattaa saada joskus viidennenkin osan, jossa palataan ajassa taaksepäin 70-luvulle.

– Olen syntynyt 13. päivä perjantaina. Siinä olisi paljon puhuva ja selittävä nimi albumille, Nuora naurahtaa.

Nuoralla on yhä palava halu piirtää sarjakuvia.

– Kyllä tämä on minun ensirakkauteni. FL

Monipuolinen piirtäjä ja kuvittaja

Vuonna 1963 syntynyt sarjakuvataiteilija- ja kuvittaja.

Asui pitkään pääkaupunkiseudulla, kotiutui Forssaan kymmenisen vuotta sitten.

Itseoppinut, pyrki useamman kerran Taideakatemiaan, mutta ei päässyt. – Olin pääasiassa piirtäjä, mutta sinne päästäkseen olisi pitänyt pitää abstraktista taiteesta ja olla poliittisesti sitoutunut.

Esikuvia ja vaikuttajia muun muassa Veikko ”Joonas” Savolainen, Robert Crump ja Milo Manara.

Elättänyt itsensä kuvittajana ja piirtäjänä vuodesta 1993.

Sarjakuvia ja kuvituksia julkaistu lukuisissa aikakausi- ja sanomalehdissä.

Julkaissut kolme omaelämänkerrallista albumia, joista kaksi ensimmäistä osaa myös äänikirjana. CD:lle tehtyä Kultainen Nuoruus osa 2 -äänikirjaa saa ensi viikosta lähtien mm. nettikaupoista ja kirjailijalta itseltään, viiveellä löytyy myös kirjastoista.

Tunnetaan myös eroottisista Nani-albumeistaan, jollainen on julkaistu Japanissa asti.

Pitänyt näyttelyjä, kuvittanut lukuisia albumeja ja CD-levyjä, kuten esimerkiksi suosittuja Suomirokkia-albumeja.

Soittaa ja äänittää ahkerasti bluesia kotistudiossaan. Tehtynä 884 biisiä.

Oma kustantamo PeneLopez.

Lisää tietoa nuora.com-sivustolta.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic