Lounais-Häme

Nuoret ehdokkaat vaaleissa kiven alla

-Jonkun niistä asioista on päätettävä, ja on päätettävä vielä kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päästä.

Forssan keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajan Pentti Mansikkamäen tokaisu on tyhjentävä. Kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia ja puolueiden ehdokasasettelu on kiivaimmassa vaiheessa. Vaikeinta on nuorten ehdokkaiden löytäminen.

-Kaikesta ollaan kiinnostuneita, mutta kanavat ovat toiset. Nuoret pitäisi saada sitoutettua päätöksentekoon pitkällä tähtäimellä, Mansikkamäki huokaa.

-Kuntapolitiikan teko ei ole mikään pikamatka, siksi sitoutumista ja pitkäjänteistä työtä tarvitaan, Johanna Häggman säestää.

Forssassa keskustan listalla on ainakin yksi 90-luvulla syntynyt, kun Eero Hirvikoski lähtee ehdolle. Raumalla tätä nykyä opiskeleva Hirvikoski on pitänyt itsensä forssalaisena ja pysytellyt myös kärryillä kotikaupungin menosta.

-Aika harva nuori haluaa laittaa itsensä likoon. Minulla itselläni on halu vaikuttaa ja myös vähän nuorentaa porukkaa. Tämä on minun tapani mennä eteenpäin, Hirvikoski summaa.

Keskusta pyrkii saamaan Forssassa saman verran ehdokkaita kuin edellisissä kunnallisvaaleissa, eli 44. Nykyisistä valtuutetuista ehdolle eivät asetu ainakaan Ansa Mikkola ja Pentti Jolanki. Uutena nimenä on tähän mennessä julkaistu Petri Rautio.

Lisää ehdokkaita seutukunnan keskustalaiset havittelivat kunnallisvaalistartissa Forssan torilla. Jokioisten Antero Suonpäällä oli valmiiksi täytettyjäkin lomakkeita laukussaan, mutta nimiä hän ei vielä paljastanut.

Jokioisilla vaihtuvuutta on luvassa, sillä ääniharavapäästä on jäämässä pois kolme valtuutettua. Yksi heistä on Suonpää itse.

-Eiköhän 50 vuotta puoluehommissa ala riittää, kunnanhallituksen puheenjohtaja hymähtää.

Ypäjällä keskusta on ehdokashankinnassa loppusuoralla. Lopputuloksena on Markku Leppälahden mukaan täysi, 31 ehdokkaan lista.

-Noin puolet ehdokkaista on uusia kasvoja, Leppälahti kertoo.

Leppälahden mukaan sosiaalinen media lieveilmiöineen on tehnyt ehdokkaiden värväämisestä joissakin tilanteissa entistä hankalampaa.

-Jotkut ovat kommentoineet, että eivät halua altistaa itseään somemaailman riepottelulle. Verkossa mielipiteen ilmaisu on välillä todella rajua.

Niin Ypäjällä kuin muissakin seudun kunnissa kunnallisvaaleihin liittyvä polttavin keskustelunaihe on hyvinvointikuntayhtymän tulevaisuus.

-Meillä on puolustettavana kaksi lääkäriä ja hammaslääkäri. Palveluista on pakko pitää kiinni, koska jos ne lähtevät, lähtevät myös ihmiset, Leppälahti huomauttaa.

Muitakin vaaliteemoja on keskusteluun löydettävä, sillä kuntien valtuustot päättävät sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämisestä maaliskuun loppuun mennessä.

-Teemme parhaillaan seudullista kuntavaaliohjelmaa kuntakohtaisten ohjelmien lisäksi. Haluamme katsoa asioita vähän laajemmasta näkökulmasta, Johanna Häggman kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti