Lounais-Häme Jokioinen

Nuoret konfirmoitiin yksitellen Jokioisilla – Koronatilanne johti poikkeukselliseen ratkaisuun

"Tilaisuutemme oli Suomessa ensimmäinen, jossa rippikoululaiset konfirmoitiin yksi kerrallaan. Esimerkkimme on herättänyt huomiota muuallakin."
Jokioisten seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heikki Lähdekorpi näyttää, miten albaan pukeutunut konfirmoitava käveli alttarille kantaen ristiä.

Jokioisten kirkossa järjestettiin ainutlaatuinen konfirmaatiotilaisuus. Kaksitoista nuorta konfirmoitiin sunnuntaina 26. huhtikuuta yksi kerrallaan. Poikkeukselliseen ratkaisuun päädyttiin koronavirustilanteen takia. Idean keksi Jokioisten seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heikki Lähdekorpi.

– Tilaisuutemme oli Suomessa ensimmäinen, jossa rippikoululaiset konfirmoitiin yksi kerrallaan. Esimerkkimme on herättänyt huomiota muuallakin, ja Humppilan seurakunnasta kyseltiin jo kokemuksistamme, Lähdekorpi kertoo.

Konfirmoidut olivat talvirippikoululaisia, joita oli kaikkiaan 22. Heidän konfirmaatiopäiväkseen oli sovittu jo alun perin 26. huhtikuuta, mutta tilaisuus uhkasi peruuntua, koska koronatilanteen takia yli kymmenen hengen kokoontumiset kiellettiin.

– Nuorisotyönohjaajamme idea yksittäiskonfirmaatiosta oli hyvä, ja työyhteisömme lähti siihen innolla mukaan. Rippikoululaiset ja heidän perheensä ottivat myös idean hyvin vastaan. Kaksitoista nuorta tuli konfirmoitavaksi, ja yhden konfirmoimme vielä hieman myöhemmin, konfirmaation suorittanut Jokioisten seurakunnan seurakuntapastori Johanna Parviala kertoo.

Loppujen talvirippikoululaisten konfirmaatio on tarkoitus järjestää syksymmällä.

Lue myös: Seurakuntien lapsi- ja nuorisotyö siirtyi nettiin.

Jokainen nuori sai konfirmaatiota varten kirkon pääeteisessä alban, jonka hän jätti kirkkoon poistuessaan tilaisuudesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokainen nuori sai konfirmaatiota varten kirkon pääeteisessä alban, jonka hän jätti kirkkoon poistuessaan tilaisuudesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Korkeintaan kuusi läheistä kirkkoon

Yksittäiskonfirmaatioon osallistuneet nuoret saivat ohjeen ottaa kirkkoon mukaansa maksimissaan kuusi läheistä. Kirkon penkeissä istui nuorten vanhempia, sisaruksia, kummeja ja jonkin verran myös isovanhempia. Seurakuntapastorin lisäksi konfirmaatiossa olivat mukana kanttori, kaksi seurakunnan nuorisotyönohjaajaa ja joitakin isosia.

– Yhtä nuorta varten oli varattu aikaa noin 20 minuuttia, josta noin 15 minuuttia meni itse konfirmaatiotoimitukseen, Parviala kertoo.

Nuori tuli läheistensä kanssa sisään kirkon pääovesta. Tilaisuuden ”sisäänheittäjänä” toiminut Heikki Lähdekorpi otti vieraat vastaan pääeteisessä ja kertoi ohjelmasta. Hän antoi nuorelle myös alban. Urkujen soidessa konfirmoitava kantoi ristiä ja läheiset seurasivat perässä. Nuori käveli alttarille, jossa hänellä oli oma tuoli. Läheiset istuivat etupenkkeihin noudattaen turvavälejä.

– Huolehdimme, että kaikki olivat vähintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan. Läheiset saivat tulla nuoren siunauksen ajaksi alttarin ympärille, jossa meillä oli turvavälien takia leveä siunausrinki, Parviala kertoo.

Jokioisten seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heikki Lähdekorpi ja seurakuntapastori Johanna Parviala esittelevät yksittäiskonfirmaatiossa käytettyjä alboja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heikki Lähdekorpi ja seurakuntapastori Johanna Parviala esittelevät yksittäiskonfirmaatiossa käytettyjä alboja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ilman ehtoollista

Konfirmaation jälkeen nuori poistui perheineen kirkon sivuovesta ja jätti alban. Seuraava nuori tuli jälleen pääovesta, joten konfirmoitavat eivät läheisineen kohdanneet toisiaan.

– Samaa albaa käytettiin vain kerran, ja desinfioimme nuorten kantaman ristin ennen kuin annoimme sen seuraavalle, Parviala kertoo.

Konfirmaatiotilaisuuteen normaalisti kuuluvaa ehtoollista ei järjestetty, sillä Parvialan mukaan se olisi ollut hankalaa pinsettien ja hanskojen kanssa. Nuorille varataan kuitenkin mahdollisuus osallistua ehtoolliselle porukalla myöhemmin.

Parviala kertoo, että monet läheiset videoivat tilaisuuden näyttääkseen videota nuoren rippijuhlissa sitten, kun ne voidaan järjestää.

Yksittäiskonfirmaation järjestäminen sujui Parvialan mukaan Jokioisten kaltaisessa pienessä seurakunnassa hyvin, kun sen pitäminen voisi olla vaikeampaa isommassa seurakunnassa.

– Nuorilta ja heidän vanhemmiltaan tuli paljon hyvää palautetta, jossa tilaisuutta kiiteltiin lämminhenkiseksi. Koen myös itseni etuoikeutetuksi, että sain olla mukana. Oli hieno ja liikuttava hetki katsoa jokaista nuorta silmiin ja siunata hänet, Parviala sanoo. FL

Lue myös: Isosena oppii sosiaalisia taitoja.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic