Lounais-Häme Forssa

Nuoret löysivät takaisin Forssan kirpputoreille – Isän ja äidin nuoruusvuosien vaatteet haalitaan nyt itselle

Tämän hetken muoti on houkutellut nuoria takaisin kirpputorien asiakaskunnaksi. Takavuosien merkkivaatteet löytävät nyt ostajansa forssalaiskirpputoreilla.
Forssalaiset Anni Peltola (vas.) ja Mila Lähteenmäki käyvät kirpputoreilla kerran tai pari kuukaudessa. Yleensä matkaan tarttuu vaatteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalaiset Anni Peltola (vas.) ja Mila Lähteenmäki käyvät kirpputoreilla kerran tai pari kuukaudessa. Yleensä matkaan tarttuu vaatteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nuoret ja nuoret aikuiset ovat viime vuosina olleet jälleen tuttu näky forssalaisilla kirpputoreilla, kertovat paikalliset kirppisyrittäjät.

– Nuoria astelee aiempaa enemmän kirpputorille. Aikoinaan retrovaatteita haettiin lähinnä hassutteluun, nyt niitä tullaan ostamaan oikeasti käyttöä varten, Kirppis Kakstason Marika Jaakkola kuvailee.

Rento Kirppiksen Sari Helinin mukaan nuoret hakevat tällä hetkellä kirpputoreilta etenkin takavuosien merkkivaatteita. Isän ja äidin lapsuus- ja nuoruusvuosien vaatteet ovat jälleen muodissa ja näin ollen kysyttyä tavaraa.

– Esimerkiksi Adidasta ja Kappaa menee hyvin. Isot takit, colleget, farkut ja farkkutakit ovat suosittuja, Helin sanoo.

Villapaitoja ja logoja

Helinin mukaan menekkiä on myös esimerkiksi villapaidoilla sekä vanhoilla logopaidoilla, joissa saatetaan mainostaa esimerkiksi virvoitusjuomamerkkiä. Helin sekä Kirppis-Kellarin Heidi Airaksinen toteavat, että myös perinteisissä vaatekaupoissa on tällä hetkellä myynnissä paljon vaatteita, joihin on haettu tyyliä kahden tai kolmen vuosikymmenen takaa.

– Kirpputoreissa on tietysti se etu, että tuotteet ovat harvinaisempia, eikä toiseen samanlaiseen vaatteeseen törmää niin todennäköisesti, Helin toteaa.

 

Aikaisemmin aiheesta: Kirpputoriperinne elää ja voi hyvin Forssassa – Facebook-kirppikset ja verkkokaupat eivät ole tyhjentäneet pöytiä

 

Paikka löydöille

Airaksinen toteaa, että kirpputoreilla vaatteita on myynnissä leveällä hintahaarukalla kymmenistä senteistä sataan euroon. Helin on tehnyt saman huomion.

– Olen yllättynyt, että esimerkiksi vanhoja Adidaksen collegepuseroja on mennyt 10–20 eurolla eli lähes samaan hintaan kuin kaupassa, Helin sanoo.

Helinin mukaan kirpputoreilla on tarkoitus tehdä löytöjä, ja siksi toivookin, että hintoja ei korotettaisi liikaa.

– Forssassa kirpputoreilla hinnat ovat ylipäätään hyvin maltillisia. Esimerkiksi kesällä meillä käy pääkaupunkiseudultakin varta vasten asiakkaita, Airaksinen kertoo.

Kaikki haastatellut kirpputoriyrittäjät kuitenkin toteavat, että tuotteiden on oltava hyvässä kunnossa, jotta niillä on menekkiä. Haalistuneet tai nukkaiset vaatteet viedään nykyään useasti kirpputorin sijaan esimerkiksi UFF:n keräykseen.

– Ihmiset ovat aiempaa tietoisempia tuotteista. Lumput eivät mene enää kaupaksi, Jaakkola sanoo.

Design kelpaa

Nuorten lisäksi vanhoja vaatteita hakevat iäkkäämmätkin kirppiskävijät. Airaksinen sanoo, että erityisesti vanhoilla kotimaisilla vaatteilla ja Marimekon kaltaisilla tutuilla merkeillä on nyt menekkiä. Kirppis-Kellarissa retro- ja vintagevaatteita metsästävien noin 20–40-vuotiaiden vilkkaampi käyminen on Airaksisen mukaan ollut ilmiö nyt noin vuoden ajan.

– Asiakkaat ovat nykyaikana hyvin valveutuneita, ja kotimaisuus on selvä valtti. FL

 

Lue myös: Laadukkaat lastenvaatteet usein hintavia – Lasten Kirppis Tuuli kierrättää lastenvaatteet eteenpäin

 

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic