Lounais-Häme

Nuoret puhuivat rauhasta - katso videoita!

Anteeksipyyntö, suvaitsevaisuus, hauskanpito, kompromissien tekeminen ja rohkeus sopia.

Siinä esimerkkejä tavoista ja piirteistä, joilla Forssan yhdeksäsluokkalaisten mielestä voi tehdä rauhaa.

Kaikille Forssan 170 yhdeksäsluokkalaiselle järjestettiin teemapäivä, jonka aikana pohdittiin ryhmissä, mitä on konflikti ja rauha. Työpajaan kuului myös leikkejä, jotka opettivat nuorille toisten huomioimista.

Ryhmät laativat keskustelujen ja leikkien pohjalta noin minuutin mittaiset puheet, jotka he pitivät kameralle. Kuvatut pätkät koottiin yhdeksi videoksi ja esitettiin nuorille päivän päätteeksi. Video on sympaattista katsottavaa, sillä siinä ilmenee, millaisia ovat nuorten forssalaisten arvot.

Kuhalan koulun oppilaat Mette Kontunen ja Linda Holmberg pitävät rauhan säilymisessä tärkeimpinä asioina ystävällisyyttä ja kykyä toimia yhdessä. Esimerkiksi kiittäminen on yksinkertainen teko, mutta voi merkitä paljon.

Kyky toimia toisten kanssa liittyy siihen, että aina ei voi pitää ihmisistä, joiden kanssa joutuu tekemisiin. Silti täytyy käyttäytyä korrektisti ja yrittää hyväksyä toinen sellaisena, kuin tämä on.

Rauhaa korostavan teemapäivän taustalla on huoli Forssan väkivaltaisesta maineesta. Forssasta on levinnyt viimeaikoina lähinnä kielteisiä uutisia muualle Suomeen. Forssan kaupunki halusi tempauksella osoittaa, että paikkakunnalta löytyy myös rauhantyöntekijöitä.

Yläkoululaistenkin mielestä on huolestuttavaa, että Forssa näyttäytyy mediassa kaupunkina, jossa vain tapellaan turvapaikanhakijoiden kanssa ja järjestetään mielenosoituksia maahanmuuttajia vastaan.

– Oikeasti Forssa on ihan turvallinen paikka asua, tuumaavat Niko Remes, Saara Miettunen ja Anni Mäki.

Remeksen mukaan ulkopaikkakunnilla ajatellaan, että katuväkivalta on Forssassa jokapäiväinen ilmiö. Hänelle saatetaan jopa nauraa, kun hän kertoo olevansa Forssasta. Mette Kontunen ja Linda Holmberg lisäävät, että forssalaiset nuoret ovat saaneet ikävän maineen, vaikkeivät he liity mitenkään käytyihin tappeluihin.

– Forssasta olisi muutakin uutisoitavaa kuin kaikki se kielteinen, mitä on kerrottu, Kontunen sanoo.

Nuoret eivät ole varmoja, voiko teemapäivän aikana kuvattu video aidosti muuttaa Forssan mainetta rauhanomaisemmaksi. Se riippuu heidän mielestään siitä, missä videota esitetään.

Forssan kaupunki saa täydet käyttöoikeudet videoon. Lisäksi video julkaistaan rauhanhankkeisiin erikoistuneen Gutsy Median YouTube-sivulla. Gutsy Media oli mukana teemapäivän toteuttamisessa. Nuorten video on kenen tahansa löydettävissä ja katsottavissa. Videoon tuskin törmää internetissä kuitenkaan vahingossa, ellei se lähde kiertämään sosiaalisessa mediassa.

– Toivottavasti ainakin Robin katsoisi videomme, Linda Holmberg sanoo.

Hän viittaa siihen, että julkisuudenhenkilöt, kuten Robin, Pekka Haavisto, Kevin Lankinen ja Jonna Tervomaa, jättivät omat videotervehdyksensä Forssan ysiluokkalaisille.

Julkkikset nostivat videoissaan esille tärkeitä teemoja rauhasta. Esimerkiksi Pekka Haavisto kertoi, mitä tarkoittaa asettua toisen ihmisen asemaan. Nuoret katsoivat tervehdysvideot teemapäivän aluksi.

Katso video:

Kameran edessä jäätyy helposti

Tuottaja ja kuvausohjaaja Jari Kykkänen ohjailee nuoria tottuneesti:

– Tiivistäkää, katsokaa kameraan, tuplatkaa äänentasonne, tuokaa naamanne näkyviin. Ajatelkaa, että kamera on ihminen, jolle puhutte.

Kokemus kameran edessä voi olla monelle kuumottava. Ympärillä loistavat isot ja häikäisevät valot. Kuvaaja ilmoittaa, kun kamera käy ja ohjaaja laskee kolmeen ennen kuin saa aloittaa. Koko studio hiljenee ja tunnelma jännittyy.

Pitää muistaa omat vuorosanat, olla luonnollinen ja sanoa asiansa kuuluvalla äänellä oikealla hetkellä. Kun Kykkänen vielä kehottaa osoittamaan kameraa sormella omien vuorosanojen aikaan, on monta asiaa, jotka pitää muistaa kerralla.

Ysit joutuivat teemapäivän aikana huomaamaan, ettei kameran edessä esiintyminen olekaan niin helppoa, kuin voisi äkkiä kuvitella. Osa nuorista kertoi jännittäneensä kuvaustilannetta todella paljon.

Kuhalan koulun lehtori Pekka Lavi on kuitenkin tyytyväinen oppilaiden teemapäivään. Hänen mukaansa päivä sopii erinomaisesti uuteen opetusohjelmaan.

– Nuoret pääsivät näkemään, miten mediaa tuotetaan ja miten sen avulla ehkä pääsee vaikuttamaan, Lavi sanoo.

Hänen mielestään myös teema sopi nuorten arkeen mainiosti.

Lavi toivoo, että video näytettäisiin ainakin Kuhalan koulussa itsenäisyyspäivän alla kaikille oppilaille. Rauha on merkittävä teema myös Suomen itsenäisyydessä.

Tässä esimerkkejä nuorten tekemistä videoista:

 

Ryhmä J – Videon puheenvuoron on laatinut Jenny, Maiju, Jerry, Deividas, Samuel, Niko, Jannika ja Anni.

 

Ryhmä D – Videon puheenvuoron on laatinut Eetu, David, Veeti, Ville, Laripekka, Mia ja Sara

May the Forssa Be With You! on rauhan hanke, jossa Forssan kaupungin kaikki 170 ysiluokkalaista muuttavat yhdessä sen, miten he puhuvat toisistaan ja miten Suomi puhuu heistä.

Lisää videoita löydät täältä!

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti