Lounais-Häme

Nuoret taitelijat Edelfeltin jalanjäljillä Tammelassa

 

Tammelan kunnantalon aula on täynnä pirteitä värejä ja kesää huokuvia maisemamaalauksia. Sunnuntaina avatun taidenäyttelyn värikkäät teokset ovat Tammelan nuorisopalveluiden järjestämän kuvataidepainotteisen päiväleirin satoa.

Portaan kylätalolla kesäkuun lopussa järjestetty viiden päivän leiri toteutettiin tänä vuonna jo 10 kertaa, ja se keräsi mukaan lähes kaksikymmentä 6–11-vuotiasta nuorta taiteilijaa.

-Urheilupainotteisten leirien ohella kuvataideleiri on ollut yksi suosituimmista kesäleireistämme. Tänä vuonna järjestimme neljä päiväleiriä, joille osallistui yhteensä 76 lasta ja nuorta. Lisäksi leirit tarjoavat kesätyöpaikan yhteensä 12 nuorelle, kertoo Tammelan vapaa-aikasihteeri Päivi Klemelä.

-Otamme mielellämme vastaan ideoita, minkälaisia leirejä ja muuta nuorisotoimintaa kuntalaiset haluaisivat nuorisopalveluiden järjestettävän. Haluamme järjestää juuri sellaista toimintaa, mikä lapsia ja nuoria oikeasti kiinnostaa. Nyt koulujen alettua nuorisotyöntekijämme käyvät kouluissa esimerkiksi välitunneilla kuuntelemassa nuorten toiveita, hän vinkkaa.

Tammelainen Stella Haavisto osallistui kuvataide-leirille yhdessä pikkusiskonsa Amanda Haaviston kanssa. Osallistuminen kuvataide-leirille oli hänelle helppo valinta.

-Taide ja kaikki siihen liittyvät erilaiset tekniikat kiinnostavat minua. Haluaisin oppia niitä lisää. Lisäksi on mukavaa, kun taiteessa saa päättää niin paljon itse, mitä haluaa tehdä, hän perustelee.

Nuoreen taiteilijaan teki leirillä erityisen vaikutuksen piirtäminen Kaukolanharjun maisemissa, joissa leiriläiset kävivät hahmottelemassa maisemapiirroksia Albert Edelfeltin jalanjäljissä.

-Oli hienoa ajatella, että joku tunnettu taidemaalari on ollut piirtämässä samassa paikassa kuin minä, Haavisto huokaisee.

Luonnossa piirtämisen lisäksi leiriläiset tutustuivat viiden päivän aikana monenlaisiin uusiin tekniikoihin sekä värioppiin. Leirin aikana tutuksi tulivat niin hiilellä ja pastelliliiduilla piirtäminen kuin akvarellimaalauskin.

-Tarkoituksena on, että leiriläiset oppivat uutta esimerkiksi värien ja perspektiivin käytöstä. Lisäksi on tärkeää, että he pääsevät kokeilemaan mahdollisimman monia uusia tekniikoita, sillä muualla siihen ei välttämättä ole mahdollisuutta, leirillä kuvataiteen opettajana toiminut Kankaanpään taidekoulussa opiskeleva Liisa Lehtimäki sanoo.

Suurimpana haasteena kesäleirillä opettajan näkökulmasta katsottuna hän näkee sen, miten sytyttää lapsissa pysyvän kiinnostuksen taidetta kohtaan.

-Kaikista palkitsevinta taideleirillä on se, kun lapsi oppii katsomaan maailmaa uusin, avarimmin silmin. Ja se juuri on tämän leirin tavoite, Lehtimäki tiivistää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti