Lounais-Häme

Nuoret tallustivat päivän johtajien jalanjäljissä

Nuoret eri puolilla Suomea ovat tällä viikolla jättäneet yhden päivän ajaksi koulunpenkin ja jalkautuneet seuraamaan eri alojen johtajien työtä Tuhat nuorta johtajaa -kampanjan tiimoilta.

Forssan seudulla johtaja-opiskelijakaksikkoja on viikon aikana yhteensä 18. Kampanjaan osallistuvat nuoret ovat 17–25-vuotiaita toisen ja kolmannen asteen opiskelijoita.

Päivän tarkoitus on lisätä nuorten, tulevaisuuden johtajien, ymmärrystä johtajuudesta, hyvän johtamisen taidoista ja lisätä heidän työelämätaitoja.

Joissakin yrityksissä opiskelijoita oli useampikin. Yksi näistä yrityksistä oli Someron Säästöpankki, jossa oli keskiviikkona yhteensä kuusi lukiolaista kolmesta eri koulusta.

Forssan yhteislyseolta Someron Säästöpankkiin päätyivät abiturientti Meeri Lehtimäki ja ensimmäisellä luokalla opiskeleva Neea Tienhaara.

Lehtimäki aikoo hakea lukion päätteeksi yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä ja Tienhaaraa kiinnostaa etenkin yhteiskuntatieteet, joten kaksikolle osui sopiva paikka seurata johtajan päivää.

-Haluan päivän aikana oppia siitä, mitä johtajuus on ja mitä se vaatii ihmiseltä, Tienhaara pohti.

-Päivän päätteeksi voi itse miettiä, olisiko itsestä oikeasti johtajaksi, kun ensin kuulee, millaista johtaminen on, Lehtimäki jatkoi.

Joitain vastauksia kaksikolla oli jo ennen päivää. Tienhaaran ja Lehtimäen mukaan hyvä johtaja osaa katsoa asioita alaistensa näkökulmasta. Johtajan tulisi myös pitää työympäristö miellyttävänä sekä olla kannustava ja oikeudenmukainen.

-Hyvä johtaja ymmärtää työntekijöitään, Lehtimäki summasi.

-Ottaa tarpeet huomioon ja huolehtii, että ne täyttyvät. On tärkeää tietää tavoitteet ja johtaa työntekijöitä niitä kohti, Tienhaara täydensi.

Lehtimäki toivoi saavansa päivän aikana vastauksen kysymykseen siitä, miten pankkialalle ja johtajaksi voi päätyä. Tienhaara taas mietti, mikä pankkien johtajien työssä on haastavinta.

Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Juhani Huupponen painottaa, että jos haluaa pankkiin töihin, etenkin johtajaksi, koulutustausta pitää olla vahva

-Johtajatasolle pääsy pankeissa vaatii korkeakoulututkintoa. Suuri osa pankinjohtajista on juristeja tai kauppatieteiden maistereita, Huupponen vastasi Lehtimäen kysymykseen.

-Toimihenkilötasolla vähimmäisvaatimus pankeissa on ammattikorkeakoulu, mikä valitettavasti voi myös karsia hyviä tyyppejä pois.

Myös työn suurimmat haasteet liittyvät Huupposen mielestä koulutukseen ja osaamiseen.

-Maailma muuttuu koko ajan, kehityksessä pitää pysyä mukana. Minulle haaste on esimerkiksi some, Huupponen kertoi.

Huupposen mukaan Someron Säästöpankki ei ajatellut kauppakamarien, Nuorkauppakamarien ja YES-verkoston järjestämään teemapäivään lähtemistä bisneksen kautta.

-Tämä on enemmän yhteiskunnallista toimintaa. Yritämme tällä esimerkiksi auttaa nuoria heidän urallaan.

-Päivän aikana pankki voi tulla nuoren urasuunnitelmaksi – tai sitten käy päinvastoin, pankki ei enää kiinnosta, Huupponen naurahti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti