Lounais-Häme

Nuoret uskaltavat ilmaista itseään rohkeasti – Kiiruun koulun lopputyönäyttely avautui

Kiiruun koulun kuvataiteen ja tekstiilityön päättötyönäyttely on avautunut Someron kirjaston Parvigalleriaan. Esillä on laaja otos pääosin 9.-luokkalaisten oppilaiden päättötöitä. Mukana näyttelyssä on myös Someron lukion diplomitöitä.

Näyttelyn töitä on valmisteltu huolella ja pitkään. Kuvataiteessa päättöitä on työstetty kolmen kuukauden ajan, kertoo kuvataiteen opettaja Tanja Holmberg. Tekstiilityön ryhmissä päättötöitä on valmisteltu jopa puolen vuoden ajan.

-Yhdeksäsluokkalaiselle muutaman kuukauden mittainen aika yhden työn parissa on jo hyvin pitkä prosessi, Holmberg selvittää.

Näyttelytöiden valmistamisessa luovuudelle annettiin täysi vapaus. Töiden aiheita tai toteutustapaa ei ole millään tapaa ohjattu ulkoapäin, vaan oppilaat saivat itse valita ja päättää oman ilmaisunsa muodot ja keinot.

-Kuvataiteen puolella useimmat käyttävät yleensä perinteisiä tekniikoita, mutta aina joku lähtee kokeilemaan ihan uudenlaista ilmaisua, Holmberg sanoo.

Kun töitä valmistellaan pitkään, niistä tulee tekijöilleen usein hyvin omakohtaisia. HEHKU-näyttelyn töissä on mukana myös henkilökohtaisia asioita, joita kukin tekijä ilmaisee omalla tavallaan. Holmbergin mukaan osassa töistä on sisällä aika rajujakin juttuja, ja näyttely toimii ikään kuin avaimenreikänä nuorten ajatusmaailmaan.

-Nuoret uskaltavat tänä päivänä ilmaista itseään hyvin rohkeasti. Työt menevät ikään kuin ihon alle, myös katsojan kohdalla, Holmberg sanoo.

Symboliikan ja tunneilmaisun lisäksi näyttelyssä on myös hyvin esteettisiä töitä, joiden sommitteluun on selvästi kiinnitetty huomiota. Valokuviakin on joukossa sekä yksi omintakeisesti toteutettu maisemamaalaus.

Näyttelyssä on esillä myös veistoksia, joista yksi on puhdas puuveistos, mutta useimmissa on käytetty sekatekniikkaa. Myös virkattu nalle ja keppihevonen tervehtivät katseellaan katsojaa.

Tekstiilitöistä esillä on runsaasti vaatekappaleita. Juhlapukuja on nyt vain pari, mutta vapaa-ajanasuja useita.

Näyttelyn koordinoinnista ja kokoamisesta ovat vastanneet Holmberg ja tekstiilitaiteen opettaja Heli Kaunisto.

Laaja-alaisen näyttelyn töihin nuoret ovat uhranneet paljon aikaa ja ajatusta ja tämä näkyy läpi koko näyttelyn. FL

Kiiruun koulun näyttely HEHKU esittelee kuvataiteen ja tekstiilityön oppilaiden päättötöitä ja lukion diplomitöitä Someron kirjaston Parvigalleriassa 29.5. saakka. Parvigalleria on avoinna kirjaston aukioloaikoina ma-pe klo 11-19 ja la klo 10-14.

Uusimmat

Fingerpori

comic