Lounais-Häme Kanta-Häme

Nuoretko eivät mökkeilisi? – Omakotiliiton kyselyn perusteella mökkeilyinto ei ole Suomessa laantumassa

Yli puolet suomalaisista mökkeilee. Nuoret ovat yhtä innokkaita mökkeilijöitä kuin vanhemmatkin.
Mökille mennään ennen kaikkea nauttimaan luonnosta ja hakemaan vastapainoa hektiselle arjelle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mökille mennään ennen kaikkea nauttimaan luonnosta ja hakemaan vastapainoa hektiselle arjelle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomalaisten into mökkeilyyn ei ole hiipumassa Omakotiliiton teettämän kyselyn perusteella, päinvastoin. Yli puolet suomalaisista mökkeilee, ja jopa joka neljäs aikoo viettää tulevaisuudessa enemmän aikaa mökillä.

Nuorilla 18−34-vuotiailla ja kaupungissa asuvilla innokkuus on vielä suurempaa, sillä heistä lähes joka kolmas näkee viettävänsä tulevaisuudessa nykyistä enemmän aikaa mökillä.

Vastaajista vajaa kolmasosa harkitsee mökin hankkimista, ja joka viides olettaa saavansa mökin perinnöksi. Erityisesti nuoria kiinnostaa mökin hankinta, sillä 18−34-vuotiasta vajaa puolet aikoo hankkia tai harkitsee hankkivansa mökin. Lisäksi vajaa neljäsosa kertoo saavansa mökin perinnöksi.

Luontoa ja vastapainoa

Suurin syy mökkeilyn viehätykseen on yhä luonnossa oleminen (86 % vastaajista), mutta moni kaipaa mökille myös hektisen arjen vastapainoksi (82 %). Etenkin nuoret, 18−34-vuotiaat, ja naiset kaipaavat mökkeilyä tasapainottamaan arjen kiireitä.

Mökkiaskareista, kuten kasvisten viljelystä, puutöistä ja maalaamisesta, pitää yli puolet vastaajista.

Mökkeilyä pidetään tärkeänä myös ilmastonmuutoksen vuoksi, sillä sen nähdään tarjoavan hyvän vaihtoehdon ulkomaanmatkoille ja pienentävän omaa hiilijalanjälkeä (62 % vastaajista). Etenkin nuoret näkevät lähimatkailun hyödyt, sillä heistä 69 prosenttia uskoo ulkomaanmatkojen korvaamisen mökkimatkailulla pienentävän hiilijalanjälkeä.

Lue myös: ”Maailman paras kesäpaikka” – Rantalat viettävät talvet Kanarialla ja kesät Tammelassa (FL 6.7.2019)

Kunnille tärkeää

Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors muistuttaa, että mökkeilyn merkitys monen kunnan elinvoimaisuuden säilyttäjänä korostuu entisestään. Mökkiläiset ovat monella paikkakunnalla tärkeä lisä vakituisten asukkaiden rinnalla, sillä he takaavat palveluita ja tukevat paikallisia yrittäjiä. Omakotiliitto kannustaakin kuntia kehittämään mökkeilymahdollisuuksia.

– Mökkiläisten näkemykset kunnan kehittämiseksi kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja mökkiläisten ja kunnan kanssakäymiseen panostaa, Rehnfors toteaa.

– Vapaa-ajan asukkaiden yhdistykset auttavat kuntaa tekemään parempia päätöksiä ja pitämään huolta kunnan vetovoimasta mökkikuntana. Yhdistyksessä mökkiläiset verkostoituvat keskenään ja järjestävät tärkeitä

Kanta-Hämeessä mökkiläisiä yhdistävät esimerkiksi Tammelan vapaa-ajan asukkaat sekä Lopen vapaa-ajan asukkaat.

Kyselyn toteutti Aula Research oy. Kyselyyn vastasi marraskuussa 2019 yhteensä 1556 henkilöä ympäri Suomen.

Lue myös: Vuoden omakotiasukas on mies tuhansia linnunpönttöjä tuoneiden talkoiden takana – Aktiivina myös Forssan yhdistyksessä (FL 2.5.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic