Lounais-Häme Lounais-Häme

Nuori muuttaa pois kotoa keskimäärin 22-vuotiaana – Ihanneikänä nuoret pitävät 18 vuotta

Kuvituskuva Kuva: Pekka Rautiainen
Kuvituskuva Kuva: Pekka Rautiainen

Nuorten mielestä ihanneikä muuttaa pois lapsuudenkodista on 18 vuotta, selviää Lastensuojelun Keskusliiton alkuviikolla julkaisemasta selvityksestä.

Ensiaskel tulevaisuuteen -selvityksessä haastateltiin puhelimitse yli tuhatta 16-vuotiasta suomalaisnuorta.

Todellisuudessa nuoret muuttavat lapsuudenkodistaan hieman vanhempina. Vuonna 2019 suomalaisnuorten keskimääräinen itsenäistymisikä oli 21,8 vuotta. Koko Euroopan mittakaavassa kotoa poismuutto tapahtui selvästi myöhemmin, 26,2 vuoden iässä.

Huolena etenkin raha

Itsenäisen asumisen edellytyksinä nuoret pitävät esimerkiksi sitä, että toimeentulo on kunnossa, opinnot sopivassa vaiheessa, on löytynyt työpaikka ja budjettiin sopiva asunto. Nuoria huolettavat erityisesti rahaan liittyvät asiat. Järkevää rahankäyttöä opitaan kotona harvemmin kuin esimerkiksi ruoanlaittoa ja siivousta.

92 % nuorista kertoo oppivansa kotona itsenäiseen asumiseen liittyviä taitoja, 88 % järkevää rahankäyttöä. Moni nuori toivoo, että kouluissa harjoiteltaisiin nykyistä enemmän itsenäistymiseen liittyviä taitoja.

– Kaikilla ei välttämättä ole hyvät kotiolot, joten voisi kehittää yhteiskunnallista tukiverkkoa, jotta kaikilla olisi hyvät mahdollisuudet pärjätä itsenäisesti, huomauttaa eräs selvitykseen osallistunut 16-vuotias nuori.

Oppilaitosverkon harvenemisen myötä osa nuorista joutuu pohtimaan jo toiselle asteelle siirtyessään, onko valmis muuttamaan vanhempiensa luota.

60 % nuorista näkee, että toinen aste pitäisi voida suorittaa vanhempien luona asuen. 53 % vastaajista kannattaa oppivelvollisuuden pidentämistä 18 vuoteen, 17 % vastustaa sitä. Lähes kolmasosa nuorista ei ollut asiasta samaa eikä eri mieltä, mikä voi kertoa siitä, ettei asiaa tunneta riittävästi. Uudistuksen valmistelussa ja toimeenpanossa tulisikin huolehtia siitä, että nuorille itselleen tarjotaan riittävästi tietoa ja heidän näkökulmiaan kuullaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti