Lounais-Häme

Nuoria harrastajia haussa

Someron ja Loimaan keilaajat ovat liittyneet Forssan Keilailuliittoon. Loimaa toimi ennen Turun alaisuudessa, Somero keilasi Salon alaisuudessa.

-Somero ja Loimaa halusivat tänne, koska luottivat siihen, että yhteistyö toimii ja täältä saa tukea. Lisäksi se vaikutti asiaan, että me sijaitsemme tässä lähellä, kertoo Forssan Keilailuliiton tiedotusvastaava Pentti Rasila.

Someron Keilaajista liittoon tuli 57 jäsentä, loimaalaisesta Vee10:stä 31. Kaikkiaan Forssan Keilailuliitossa on nyt 234 jäsentä.

Keilailulla, kuten usealla muullakin perinteisellä lajilla, on haasteena harrastajien ikääntyminen. 234 liiton jäsenestä 109 on veteraaneja, eli yli 60-vuotiaita keilaajia. Nuoria ja junioreita on vain 22, naisia ainoastaan 36.

-Lähes puolet harrastajistamme on yli 60-vuotiaita, ja heidän osuutensa on nousemaan päin. Laji on ukkoutumassa, sanoo Forssan Keilailuliiton puheenjohtaja Martti Kiiskinen.

Liiton tavoitteena on houkutella nuoria ja naisia lajin pariin. Hohtokeilaus on tuonut nuoria halleille, mutta kyse on enemmän hallien bisneksestä kuin uusien harrastajien saamisesta.

-Hohtokeilaus on pelastanut monta keilahallia, mutta uusia aktiiviharrastajia se ei ole tuonut paljon lajin pariin. Kyse on enemmänkin hupikeilailusta, Rasila sanoo.

Paikallinen keilailuliitto haluaa mataloittaa kynnystä lajin pariin. Liitto järjesti jo viime talvena keilakoulun aloittelijoille. Vaikka halli oli aluksi täynnä, eivät osallistujat lopulta innostuneet kilpailutoimintaan asti.

Liitto ei ole luopunut uusien harrastajien hankinnasta, sillä se aloittaa junnukeilauksen.

-Junnukeilauksessa nuorille tarjotaan ohjattua toimintaa läpi talven. Ensin annetaan perusopetus, ja sen jälkeen koulutettu aktiivikeilaaja opastaa ja ohjaa nuoria hallilla, Rasila kertoo.

Forssan keilahallissa järjestetään myös junnutourin osakilpailu ensi talvena.

Rasila ja Kiiskinen kehuvat keilailua mukavaksi harrastukseksi, joka tuo uusia ystäviä ja tarjoaa haasteita.

-Ja alkuun pääsee pienellä pääomalla. Radoilta saa palloja ja kengät vuokralle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti