Lounais-Häme

Nuoria vailla vakituista asuntoa

Forssalaiset Niina, 29, ja Alfred, 22 tietävät, miltä tuntuu olla asunnoton. He eivät halua esiintyä tässä jutussa omilla nimillään, mutta antavat asialle äänensä, jotta asioista päättävät tahot heräisivät tajuamaan nuorten asunnottomuuden tuoman toivottomuuden ja syrjäytymisriskin ja myös reagoimaan siihen.

Niinaa ja Alfredia yhdistää se, että kummallakaan ei ole luottotietoja, mikä vaikeuttaa asunnon saamista yksityisiltä markkinoilta. Alfredilla on koira, mikä sekin vaikeuttaa asunnon hankintaa.

– Asuin äidin omistamassa asunnossa, mutta sieltä tuli häätö. Yhdeksän kuukautta olin ilman vakituista asuntoa, yövyin muun muassa kavereilla, Alfred taustoittaa.

 

Muutama vuosi sitten Alfred sai Forssa-Asuntojen kautta useamman kyselyn jälkeen asunnon Lallintieltä. Hän on asunut tyttöystävän kanssa parissakin paikassa. Nyt Alfred on jäämässä taas kodittomaksi. Perheenlisäystä saava veli on muuttamassa suvun omistamaan asuntoon, jossa Alfred nyt asuu. Edessä on sama kierre, tilapäinen asunto on haettava yöksi kerrallaan jostain.

-Roskiksissa en ole joutunut asumaan, mutta tuttavapiirissä on tapauksia, jotka yöpyvät kesällä jossain torin kulmilla ja menevät talveksi linnaan. Eivät pääse katkolle, halvemmaksi tulee valtiolle antaa heidän narkata itsensä hengiltä, Alfred tuhahtaa.

Hän myöntää, että harva joutuu Suomessa kodittomaksi, ellei taustalla ole päihdeongelmaa.

 

Isännöitsijä Seppo Kolunen Forssa-Asunnoilta harmittelee, että nuorten kaipaamista yksiöistä on pulaa. Saksankuja 5:ssä asuntoja olisi, mutta talo on liian huonossa kunnossa.

Kolusen mukaan Forssa-Asunnoillakin asunnonsaantia vaikeuttaa, jos asiakas on aiemmin rikkonut paikkoja tai jättänyt vuokria maksamatta. Pelkkä luottotiedottomuus ei ole este asunnon saannille. Pahempi tilanne on, jos asunnonhakijasta näkee selvästi, että tämä on huumeissa.

-Tällaisia asiakkaita emme voi päästää taloyhtiöihin, joissa asuu perheitä ja vanhuksia. Aineista irtipäässeille olemme kyllä asuntoja myöntäneet, Kolunen sanoo.

 

Niina synnytti kaksi vuotta sitten toisen lapsensa ja sai nyt jo huostaanotetun lapsen johdosta vuokra-asunnon, josta tuli häätö keväällä. Matka vei kolmeksi kuukaudeksi Ruotsiin, jossa Niina eli asunnottomana. Viime ajat hän on asunut tutun nimissä olevassa asunnossa, josta on sähköt katkaistu.

Tiistaina Niina sai ilouutisia, kun hän sai vuokra-asunnon yksityisiltä markkinoilta.

-Oman asunnon saanti vähentää syrjäytymisriskiä ja on iso apu siinä, että voi päästä takaisin yhteiskuntaan ja elämään normaalia elämää. Nyt elän päivä kerrallaan, mutta pidempänä haaveena on oma koti, työ tai koulu ja lapset kotona, Niina sanoo. FL

 

"Ongelmaa ei haluta nähdä"
Ohjaamo Forssa tarjoaa nuorille neuvontaa, tukea ja ohjausta koulutus- ja työnhaussa, taloudellisissa ja arjen tukeen liittyvissä asioissa. Sosiaaliohjaaja Pirjo Takala Ohjaamosta kertoo törmäävänsä viikoittain tilanteisiin, joissa tapaamiseen tulee asunnoton nuori. Käytännössä nuori omistaa vain päällään olevat vaatteet ja yleensä hän yöpyy jonkun kaverinsa luona. Takalan mukaan nuoria yhdistää yleensä luottotiedottomuus. Monissa tapauksissa taustalla on päihdeongelmaa, mutta joukossa on myös esimerkiksi eroprosessin läpikäyneitä tai paikkakunnalle muuttaneita henkilöitä, jotka eivät luottotiedottomuudesta johtuen saa vuokra-asuntoa yksityisiltä markkinoilta.Takala sanoo, että nuoren pitää olla sitoutunut asioidensa hoitamiseen, muuten asuntoa ei lähdetä hankkimaan sosiaalityön avulla. Joidenkin kohdalla Takala ei edes suosittele asunnon antamista.- Meillä on noin 180 asiakasta, joista ainakin 15 on tällä hetkellä asunnottomia. Joillekin asunto on saatu, mutta se vaatii kovasti vaivaa, eikä sosiaalityön aika tahdo riittää, Takala harmittelee.- Nuorten asuntopula on jatkunut Forssassa jo vuosikausia, mutta ongelmaa ja syrjäytymisriskiä ei haluta nähdä. Työskentelin kahdeksan vuotta aikuispuolella pitkäaikaistyöttömien parissa, eikä siellä ollut tällaista tilannetta, Takala jatkaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic