Lounais-Häme

Nuorille edustus maakunnassa

Kanta-Häme alkaa näyttää muille maakunnille mallia maakunnallisen nuorisovaltuuston toiminnassa.

Kanta-Häme on yksi kolmesta nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämiskokeiluun osallistuvasta maakunnasta. Ensi vuoden alusta lähtien 19 nuorta puolustaa nuorille keskeisiä asioita maakuntauudistuksen suunnittelussa.

Kanta-Hämeen nuorisovaltuusto kokoontui ensimmäistä kertaa tiistai-iltana Hämeen liiton tiloissa Hämeenlinnassa. Tilaisuuden avasi maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Kaikki kunnat Loppia lukuun ottamatta olivat edustettuina.

Kokous päätti, että Hämeenlinnalla on valtuustossa 5 edustajaa, Riihimäellä 3, Forssalla ja Janakkalalla 2 ja muilla kunnilla kullakin 1. Valtuusto valitsee puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa järjestäytymiskokouksessa joulukuun alussa.

Aloituskokouksessa keskusteltiin myös tulevan kauden keskeisistä teemoista. Niiksi nimettiin liikunta- ja terveyspalvelut, julkinen liikenne ja harrastusmahdollisuudet. Suurimmiksi ongelmiksi nuoret nostivat kaupunkielämän ja nuorisokulttuurin puutteen.

Nuorisovaltuustohankkeen ohjausryhmään kuuluvan Eetu Niemen mukaan maakunnan pitäisi pystyä houkuttelemaan opiskelemaan lähteneitä nuoria paluumuuttajina. Niemi on Ypäjän nuorisovaltuuston jäsen.

-Nuorilla pitäisi olla harrastusmahdollisuuksia ja mahdollisuus vaikuttaa kotikuntansa asioihin.

Niemi arvioi, ettei suurin osa nuorista ole kovin hyvin perillä maakunta- ja sote-uudistuksesta.

-Varmaankin ne, jotka muutenkin seuraavat tällaisia asioita ovat kärryillä. Mutta vaikuttaa siltä, että nekään, joiden pitäisi olla kärryillä, eivät ihan ole. Hieman monimutkainen systeemi kuitenkin kyseessä, Niemi sanoo.

Hänen mukaansa uudistuksessa pitäisi pohtia etenkin sitä, minkä ikäisiä sote-palveluihin kaavailtu valinnanvapaus koskisi.

-Siinä on aika suuresta vastuusta kyse, kun nuori päättää meneekö yksityiselle, julkiselle vai kolmannelle sektorille.

Maakuntalaki säätää nuorisovaltuustojen kokouksesta.

Vuoden 2018 alussa käynnistyvän pilotin tarkoitus on selvittää, miten maakunnallisen nuorisovaltuuston perustaminen ja toiminta käytännössä tapahtuu.

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto ry:n projektipäällikkö Aleksi Koiviston mukaan nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa omiin palveluihinsa valtuuston kautta. Yksi pilotin tavoitteista on löytää uusia tapoja, joilla nuoret voivat vaikuttaa päätöksentekoon. Lisäksi sen tarkoitus on sitouttaa nuoria tulevaan maakuntaan.

Uudistuksen on syytä kiinnostaa nuoria, sillä muun muassa kouluterveyspalvelut siirtyvät jatkossa maakuntien järjestettäväksi.

-Tämä on haastavaa, koska päättäjät eivät itsekään ole ihan kartalla uudistuksesta. Harva aikuinenkaan ymmärtää, mistä lokakuussa 2018 pitäisi oikeastaan äänestää, Koivisto sanoo. HÄSA

Lakisääteinen nuorisovaltuusto
Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishankkeeseen osallistuu kolme maakuntaa: Kanta-Häme, Pohjois-Karjala ja Uusimaa.Kokeilulla etsitään mallia maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamiseen.Hanke kestää 3vuotta.Kokeilua koordinoi Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Nuva ry. Maakunnalliset nuorisovaltuustot perustuvat hallituksen esittämään maakuntalakiin. Esityksen mukaan maakunnallisten nuorisovaltuustojen jäsenet valitaan kuntien nuorisovaltuustoista.Kanta-Hämeen nuorisovaltuusto aloittaa toimintansa vuoden 2018 alussa.Valtuuston järjestäytymiskokous on joulukuun alussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic