Lounais-Häme

Nuorisotoimi kurkottaa kohti nuoria aikuisia

Forssan kaupungin nuoriso- ja liikuntapalvelut on palannut Viksbergin ja Paavolan nuorisotiloille, kun uusi 16–29-vuotiaille suunnattu palvelu saatiin tällä viikolla käyntiin.

-Tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen paikka, johon nuoret ja nuoret aikuiset voivat tulla minkä tahansa ongelman kanssa. Ongelmaa voimme sitten yhdessä puida, nuorisotyöntekijä Jenna Rosenström sanoo.

Rosenström vetää nuorisotiloilla viikoittaista toimintaa ja päivystää Viksbergissä tiistaisin ja Paavolassa torstaisin kolmen tunnin ajan kello 13 alkaen. Ajatuksena on, että nuori voi poiketa oman aikataulunsa mukaan nuorisotilalla tapaamassa nuorisotyöntekijää ja jutella kahvikupposen ääressä mieltään askarruttavista asioista.

Käsiteltävät asiat voivat liittyä esimerkiksi koulutukseen, työnhakuun tai vaikkapa asunnon hankkimiseen.

Uudella toiminnalla pyritään tavoittamaan myös nuoria aikuisia. Nuorisotila Kuutamolla nuorisotyöntekijät ovat tavoittaneet hyvin alle 20-vuotiaat nuoret, mutta ei sitä vanhempia.

Nuorisolain mukaan 29-vuotiaat ovat kuitenkin ylin nuorisopalveluiden kohderyhmään kuuluva ikäryhmä.

-Kuutamo mielletään juuri yläaste-, lukio ja ammattikouluikäisten paikaksi. Jo Kuutamossa on tullut esille se, että nuoret tarvitsevat ulkopuolista aikuista, jolle puhua niin hyvistä kuin huonoista asioista. Tämä pätee myös nuorten aikuisten kohdalla. On hyvä, että on joku, jolle kertoa asioistaan, Rosenström sanoo.

-Uskon, että tälle uudelle toiminnalle on aika iso tarve.

Uusi toiminta myös ulottaa nuorisolle tarkoitetut palvelut jälleen laajemmalle alueelle sen jälkeen, kun toimintaa keskitettiin keskustaan Kuutamolle.

-Olemme olleet Viksbergistä ja Paavolasta muutaman vuoden pois. Nuorten toiminta loppui näiltä nuorisotiloilta kuusi vuotta, lasten toiminta kolme vuotta sitten. Nyt ovi on taas avattu ja palvelua viedään näiden alueiden asukkaille, vastaava nuoriso-ohjaaja Jaana Riitamaa sanoo.

-Aluetyö on vanhanaikainen nimitys, mutta sitähän me herätämme tässä henkiin. Jalkaudumme asuinalueille. Prioriteetti toiminnassa on ennaltaehkäisevässä toiminnassa. Tutustumme nuoriin, jotta saamme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa heistä kiinni, nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tapio Virtanen toteaa.

Uuden toiminnan käynnistäminen liittyy osaltaan nuorisotoimessa käynnissä olevaan strategiamuutokseen.

-Yritämme tehdä pioneerityötä Forssan osalta. Lähtökohtanamme on, että etsivä nuorisotyö sinällään ei johda muuhun kuin siihen, että etsitään lisää. Tarkoituksenamme on kääntää etsivän nuorisotyön kurssia ennaltaehkäisevän toiminnan suuntaan, Virtanen muotoilee.

Suunnanmuutosta on toteutettu jo aikaisemmin muun muassa jalkautumalla Forssan kouluihin. Nyt uudella toiminnalla pyritään saamaan kontakti aina 29-vuotiaisiin nuoriin saakka.

Kurssin muutosta tukee vahvistuneet nuorisotoimen resurssit. Yksi nuoriso-ohjaaja saatiin hiljattain vakinaistettua ja työpajan puolella on aloittanut kaksi pajaohjaajaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti