Lounais-Häme

Nuorisotyöhön kaivataan täyskäännöstä

Forssan kaupunginvaltuuston 3. puheenjohtaja ja kaupungin nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tapio Virtanen (vas.) on hyvin, hyvin vihainen. Hän haluaisi täyskäännöstä etsivässä nuorisotyössä ja nuorten työllistämisessä. Hänen mukaansa nyt hukataan tuntuvasti resursseja esimerkiksi etsivään nuorisotyöhön, kun resurssit pitäisi suunnata perheiden ja nuorten ongelmien ennaltaehkäisyyn.

-Ensin nuoret ja heidän ongelmansa hukataan ja sitten nuoria lähdetään etsimään. Uhkana on nuorten passivoittaminen, sillä neljän tunnin työvelvoite tai pikemminkin läsnäolovelvoite viikossa ei voi olla kenellekään hyväksi. Toiminta monenlaisissa tuvissa on kyseenalaista ja passivoivaa toimintaa. Ihminen on luonteeltaan aktiivinen ja tarvitsee työtä ja tekemistä, Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan myös etsivää nuorisotyötä tarvitaan nykymuodossaankin. Virtasen mukaan etsivästä nuorisotyöstä on osittain kehittynyt oma sisäänpäin kääntynyt projektimaailma.

Sysäyksen ajatusmaailmansa muutokseen Virtanen sai 3–4 vuotta sitten Tampereen yliopiston terveydenhuollon suunnittelun ja hallinnon dosentti Matti Rimpelän Hämeenlinnssa pitämästä luennosta.

Viesti oli selvä: Ihmisiä olisi autettava mahdollisimman ajoissa ennen kuin he ajautuvat ongelmien virtaan, josta heitä on työlästä ja kallista kiskoa kuiville takaisin normaalien toimintojen piiriin. Virtasen mukaan varhaisen puuttumisen malli pitäisi ulottaa kaikkeen toimintaan.

-Julkinen sektori ei selviä tästä yksin, vaan apuun tarvitaan myös kolmas sektori. Sen toimintaedellytyksiä tulisi parantaa. 1990-luvulla karsitut avustukset urheiluseuroille ja muille toimijoille pitäisi palauttaa, jotta nuoria voitaisiin saada kunnolla liikkeelle eri harrastusten ja toimintojen piiriin, Virtanen hahmottelee.

Virtanen tietää olevansa politiikassa oman tiensä kulkija, jonka side vasemmistoliittoonkin on ohentunut vuosien myötä. Virtanen on lähdössä mukaan vielä huhtikuun kunnallisvaaleihin. Virtanen on myös Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen jäsen.

Virtanen tietää kunnallispoliitikkona olevansa vastavirtaan kulkija, jonka ajatukset eivät vain kestä vääryydentekoa ja epäoikeudenmukaisuutta.

-Ei kokouksiin voi mennä vain junttapullaa syömään. On kyettävä esittämään perusteltuja näkemyksiä. Muuten asioiden hoidosta ei tule mitään, Virtanen sanoo.

Hänen mukaansa päätöksenteossa tukeudutaan virkamiesvalmisteluun ja kyseenalaistajat saatetaan tehdä jopa naurunalaisiksi.

Avaimena nuorten maailmaan on koulu. Virtanen sanoo ennalta ehkäisevää työtä Tölön, Kuhalan ja Keskuskoulussa tekevän tällä hetkellä kolme ohjaajaa, jotka ovat kätevästi nuorten ulottuvilla heidän arjessaan.

Virtasen mukaan perheiden tukeminen pitää aloittaa kunnolla jo neuvoloissa. Varhaisen puuttumisen ongelmat eivät koske vain Forssaa, vaan nuorten ja työttömien ongelmat ovat valtakunnallisia.

Virtasen mukaan yhteiskunnallista pahoinvointia esiintyy laajasti. Tähän yhteiskunnan perälaudattomuuteen Virtanen liittää myös kauppojen laajentuneet aukioloajat ja henkisen näköalattomuuden sekä välittämisen kulttuurin puutteen.

Ruostejärven leirikeskuksen säilyttäminen ja kehittäminen on Virtasen osalta toistaiseksi naulattu loppuun. Virtanen joutuu tyytymään siihen, että leirikeskusta kehitetään pienin askelin. Nyt työpajalaiset purkavat entisiä käytöstä poistettuja majoitustiloja. Työohjelmaan kuuluu myös rantasaunan kunnostaminen. Virtanen odottaa, että huhtikuussa valittava uusi valtuusto ottaisi aktiivisemman kannan leirikeskuksen kehittämiseen.

Tämän vuoden talousarviossa nuorisopalveluiden arviointikriteerinä on nuorisotoimen ennalta ehkäisevän toimintamallin kuvaus. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti