Lounais-Häme Tammela

Nuorisovaltuusto esittää Manttaaliin keittiöremonttia, uusia kodinkoneita ja huonekaluja

Kunta selvittää kustannukset. Hanke on ehdolla ensi vuoden investointisuunnitelmaan.
Manttaali on taas kovassa käytössä, kun nuortenillat ovat alkaneet kesän jälkeen. 13-vuotiaat Jaromir Ylikoski ja Jasper Aaltonen pelaavat nuorisotilassa biljardia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Manttaali on taas kovassa käytössä, kun nuortenillat ovat alkaneet kesän jälkeen. 13-vuotiaat Jaromir Ylikoski ja Jasper Aaltonen pelaavat nuorisotilassa biljardia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan nuorisovaltuusto on tehnyt aloitteen nuorisotila Manttaalin remontoinnista.

Aloitteessa esitetään kymmenen kohdan toimenpidelista, joka nuorten mielestä toteutuessaan lisäisi Manttaalin käyttöä, helpottaisi ruoanlaittoa ja mahdollistaisi esimerkiksi kokkikerhojen järjestämisen.

Vapaa-aikasihteeri Päivi Paija on samaa mieltä, ettei nuorisotilan keittiö ole nykyisellään ajanmukainen.

– Ruoan tekemisestä yhdessä nuorten kanssa on tullut tärkeä työmuoto. Nuoret haluaisivat tehdä enemmänkin ruokaa, mutta sitä varten keittiötä täytyisi remontoida ja suurentaa. Keittiöissä voisi olla jopa kaksi uunia, mikä mahdollistaisi kokkikerhot ala- ja yläkoululaisille.

Nuorisovaltuusto esittää keittiön laajentamista niin, että vanhan toimiston ja keittiön välinen seinä puretaan.

Keittiön kodinkoneet tulisi uusia, samoin kuin lattia, televisio, kattovalaisimet, sohvat, pöytäryhmä ja ovet, joista vetää talvisin kylmää. Seinät kaipaisivat uutta maalipintaa.

Jos myös sauna, pukuhuone ja suihku remontoitaisiin, olisi Manttaalilla mukavampi pitää yönuokkareita.

Viihtyisyyden parantamiseksi nuorisotilaan toivotaan uusia sisustuselementtejä, kuten verhoja ja tauluja.

– Priorisoinnissa keittiö on ykkönen, mutta lattiakin on mennyt huonoon kuntoon, Paija kertoo.

Sivistyslautakunta päätti tällä viikolla, että nuorisotilan kunnostamisen kustannukset selvitetään ja hanketta esitetään yhdeksi vuoden 2020 investointikohteeksi.

Paijasta on hienoa, että nuoret ovat aktiivisia ja ottavat kantaa.

– Voi olla, ettei kaikkia toiveita pystytä toteuttamaan samalla kertaa, mutta asialla on vahva painoarvo, kun nuoret itse esittävät sen.

Manttaali on vanha kunnantalo, joka on toiminut nuorisotilana pian 30 vuotta. Sinä aikana rakennuksessa on tehty joitakin remontteja, kuten vaihdettu ikkunat ja otettu yläkerta käyttöön.

Viimeisen vuoden aikana nuorisotila on Paijan mukaan kasvattanut suosiotaan. Tiistain ja perjantain nuortenilloissa käy jopa 30–50 nuorta.

4H-kerhot pyörivät kolmena iltana viikossa, minkä lisäksi Manttaalilla pidetään lennokki- ja tekniikkakerhoa ja liikuntapalveluilla on omaa toimintaa liikuntasalissa.

– Manttaali on oikea monitoimitalo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020