Lounais-Häme Forssa

Nuorisovaltuustolle etsitään vahvempaa painoarvoa Forssassa

Lautakunnat ja valtuusto ratkaisevat saako nuorisovaltuusto puhe- ja läsnäolo-oikeutta kokouksiin.
Valtuutettu Maija Krannin ja 20 muun valtuutetun tammikuussa 2020 allekirjoittama valtuustoaloite vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisestä etenee valtuustokäsittelyyn. Kuva: -
Valtuutettu Maija Krannin ja 20 muun valtuutetun tammikuussa 2020 allekirjoittama valtuustoaloite vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisestä etenee valtuustokäsittelyyn. Kuva: -

Nuorisovaltuuston vaikuttamismahdollisuudet ovat kasvamassa. Valtuutettu Maija Krannin ja 20 muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisestä etenee.

Forssan nuorisovaltuustolla on ollut puhe- ja läsnäolo-oikeus ainoastaan sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan kokouksissa.

Aloitteen mukaan vastaava oikeus kaupunginvaltuustossa takaa nuorille mahdollisuuden ilmaista kantansa käsiteltäviin asioihin siten, että kaupunginvaltuusto kuulisi suoraan nuoria. Aloiteoikeus antaisi nuorisovaltuustolle mahdollisuuden saada aloitteensa kaupunginhallituksen valmisteltavaksi ja valtuuston käsiteltäväksi.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta katsoi, että valtuustokaudelle 2021–2025 olisi perusteltua myöntää nuorisovaltuuston edustajille läsnäolo- ja puheoikeus valtuuston ja lautakuntien kokouksiin sekä lukion johtokuntaan.

Asia palasi uudelleen valmisteluun kaupunginhallituksesta elokuussa.

Kaupunginhallitus pyytää yhdyskuntalautakuntaa ja ympäristölupa-lautakuntaa arvioimaan, voisivatko ne antaa nuorisovaltuuston edustajille oikeuden osallistua kokouksiinsa.

Kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto hyväksyisi hallintosäännön 15 §:ään lisäyksen, jonka perusteella lokakuun alusta lähtien nuorisovaltuuston kokousedustajilla on mahdollisuus osallistua valtuuston ja niiden lautakuntien kokouksiin, joihin läsnäolo-oikeus on myönnetty ja joissa käsitellään nuoria koskevia asioita.

Se esittää valtuustolle myös, että nuorisovaltuusto voi nimetä kaupunginvaltuuston kokouksiin valtuustokaudeksi kerrallaan kaksi sellaista edustajaa, joilla on Forssassa kotipaikka.

Jos valtuusto esitykset hyväksyy, nuorisovaltuuston edustajilla on puheoikeus kaupunginvaltuuston kokouksissa ja he saisivat saman kokouspalkkion kuin valtuutetut. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic