Lounais-Häme

Nuorten ääni kuuluu taas Jokioisilla

 

-Halusin mukaan nuorisovaltuustoon, koska sen kautta nuorten ääntä saadaan kunnassa enemmän esille, Jokioisten uuden nuorisovaltuuston puheenjohtaja Miska Luoma toteaa.

Luoma arvioi, että kaiken kaikkiaan Jokioisilla on nuorten asiat hyvin.

-Joskus pienempänä sitä ajatteli, ettei Jokioisilla ole mitään tekemistä eikä paikkaa mihin mennä, jos on kylmä. Kunnassa on kuitenkin hyvät nuorisotyöntekijät ja tekemistäkin löytää, jos niin haluaa. Jokioisilla on myös turvallista, Luoma pohtii.

Luoma ei vielä halua ottaa kantaa siihen, millaisia asioita nuorisovaltuusto lähtee ensitöikseen ajamaan.

-Meillä on takana vasta yksi kokous, joten toimintaa vasta rakennetaan. Me valtuutetut lähdemme nyt kyselemään nuorilta, millaisiin asioihin halutaan ottaa kantaa, Luoma toteaa.

Valtuusto aikoo kuitenkin olla aktiivinen ja panostaa tehtäväänsä nuorten vaikuttajaryhmänä.

-Meillä on erittäin hyvänoloinen ja -henkinen sakki kasassa. Positiivista on ikäjakauma. Nuorin meistä täyttää pian 13 vuotta ja itse olen juuri täyttänyt 19, Luoma kertoo.

Nuorisovaltuusto edustaa kunnan 13–22-vuotiaita, ja jäseniä siinä on kymmenen. Lisäksi on valittu yksi varajäsen.

Omaa rooliaan puheenjohtaja Luoma ei halua korostaa.

-Näen itseni yhtenä osana nuorisovaltuustoa. Yritän olla puolueeton ja ajaa asioita muiden puolesta, Luoma sanoo.

Nuorisovaltuuston ohjaajana toimii Jokioisten vs. nuoriso-ohjaaja Nicolas Jokinen.

-Pyrimme aloittamaan vaikuttamisen pienemmistä jutuista ja sitä mukaa kuin kokemusta kertyy, etenemme suurempiin asioihin, Jokinen sanoo.

-Nuorison suusta on esimerkiksi jo kantautunut toiveita, että luistelukentän valot olisivat päällä ja pukukopit auki iltakymmeneen asti. Nyt valot sammuvat ja koppien ovet menevät kiinni yhdeksältä. Pyrimme tietenkin aina ottamaan kantaa, kun nuorisoa koskevia asioita käsitellään ”isoissa saleissa”.

Jokioisilla toimi nuorisovaltuusto lyhyen aikaa 2000-luvun alussa. Sen jälkeen kunnassa toimivat lasten ja nuorten mielipidekanavina ensin nuokkaritiimi ja myöhemmin lastenparlamentti. Nuokkaritiimi oli melko lyhytikäinen, kun taas lastenparlamentti oli toiminnassa nelisen vuotta.

Tämän vuoksi Jokioisilla oli tarvetta kanavalle, jonka kautta lapset ja nuoret saisivat äänensä kuuluviin. Nuorisovaltuustoajatusta heräteltiin uudestaan henkiin jo puolisentoista vuotta sitten. Silloin asia ei vielä ottanut kipinää alleen.

Uudistunut kuntalaki kuitenkin velvoittaa kunnat järjestämään lapsille ja nuorille vaikuttamiskanavan.

-Nyt nuoria oli helppo innostaa nuorisovaltuustoon. Hakemuksen otti parikymmentä nuorta, Jokinen kertoo.

-Hakemuksia ei palautunut ihan yhtä montaa, mutta olemme tyytyväisiä, että saavutimme tavoitteemme ja saamme toiminnan käyntiin. Nyt meillä on aikaa rekrytoida uusia jäseniä. Esimerkiksi viidesluokkalaisissa, jotka eivät tänä vuonna vielä voineet hakea, oli todella paljon kiinnostuneita. Siksi uskon, että tulevaisuudessa saamme suurta innostusta mukaan tähän toimintaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic