Lounais-Häme Tammela

Nuorten aktivoiminen tavoitteena Tammelassa - mietintämyssyyn monta hyvää ideaa

Tammelassa pähkäillään kumppanuuspöydän äärellä samaa asiaa, mitä monessa muussakin kunnassa.
Eri tahojen edustajat kokoontuivat Manttaalille pohtimaan nuorten tilannetta Tammelassa. Illan päätteeksi nuorisotyöntekijä Maria Valtan (neljäs vas.) muistiinpanot olivat täynnä ideoita.

Manttaalille on saapunut aikuisia monesta eri sidosryhmästä pohtimaan nuorten asioita ja aktiviteetteja Tammelassa, mutta vain yksi nuori on saapunut paikalle.

Tilanne voisi olla lähes mistä tahansa Suomen kunnasta: Aikuiset pähkäilevät ja keskustelevat keskenään niiden asioista, joita ei paikalla näy eikä kuulu.

Tammelan kunnan nuorisotyöntekijä Maria Valta ja varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso ovat jo suunnitelleet nuorten mielipiteiden ja villeimpienkin toiveiden kuulemista sähköisesti. Valta muistuttaa kuntalainkin edellyttävän, että kuntalaisia pitää kuulla.

– Kerran aiemmin jo järjestimme vastaavan tapahtuman, mutta silloinkaan nuoria ei juuri saapunut paikalle. Kouluaikana tehty kysely voisi aktivoida nuoria vastaamaan, Valta pohtii.

Nuorille on jo yritetty järjestää erilaista toimintaa, mutta suurta kiinnostusta ne eivät ole herättäneet. Esimerkiksi takavuosina suosittu mopokerho kuihtui Valtan mukaan, koska siellä ei saanut virittää kulkupelejä.

Aikuiset arvioivat, että pelkkä hengailumahdollisuus ei kiinnosta nuoria, vaan heille pitää järjestää hyödyllistä toimintaa. Tammelan seurakunnan nuoriso-ohjaaja Pasi Simola huomauttaa, että nuorilla on aina nälkä, joten ruoka voisi olla täky nuorten aktivoimisessa.

– Seurakunnan isostoiminta on saanut nuoria aktivoitumaan, mutta kaikki eivät seurakunnan tapahtumista innostu, Simola myöntää.

Valta kertoo, että tiistaisin Manttaalin nuorisotilalla aloitetaan tapahtuma, jossa nuorille tarjotaan erikoiskahveja.

Luontopalveluja tarjoavan Loimunallen yrittäjä Joni Hernberg muistuttaa, että monesti nuorten kanssa yritetään liikaa. Hyvin yksinkertaiseltakin kuulostavat asiat voivat houkuttaa nuoria.

– Vein omat pojat grillaamaan luontoon. Tehtiin makkaratikut pimeässä. Erilaisessa miljöössä tuli onnistumisen riemua, Hernberg kertoo.

Tammelan kirjastonjohtaja Soili Ojanen kertoo, että nuoret halutaan mukaan suunnittelemaan omaa osastoaan, jos uusi kirjasto Tammelaan tulevaisuudessa saadaan.

– Nuorille pyritään järjestämään myös tekemistä kirjastolla, esimerkiksi vanhojen pöytien tuunausta, Ojanen sanoo.

Nuorisotoimi aikoo järjestää Halloweenin aikaan nuorisotilalla kauhuelokuvamaratonin ikärajat huomioiden. Kulttuuriyhdistys Kuvion kulttuurituottaja Minna Lehtola heitti ilmoille mielenkiintoiselta kuulostavan idean.

– Järjestetään amerikkalaiseen tyyliin leffailta, johon voi tulla autolla, mopoautolla tai mopolla. Heijastetaan elokuva esimerkiksi isolle screenille, Lehtola ehdottaa.

Nuorisotyöntekijä Maria Valta innostui heti ajatuksesta, vaikka se hänen mukaansa vaatii kaikenlaista järjestelyä.

– Nyt alkaa olla jo turhan kylmä, mutta idean voisi toteuttaa ensi kesän lämpiminä iltoina vaikkapa skeittipuistossa, Valta sanoo.

– Paperit ovat nyt täynnä ideoita, joita voisi toteuttaa, hän iloitsee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic