Lounais-Häme

Nuorten infarktit yleistyvät

Tampereen sydänsairaalan sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Essi Ryödi kertoi Forssan Seudun Sydänyhdistyksen järjestämän Sydänjuhlan salintäyteiselle yleisölle perinpohjaisesti sydämen toiminnasta.

Ensin hän mietti, kumpi on ihmiselle tärkeämpi: aivot vai sydän. Kumpaakin tarvitaan.

Sen jälkeen hän alkoi käydä läpi sydämen osia: pulmonaaliläppä, aorttaläppä, oikea ja vasen kammio. Laskimot ja valtimot.

Sydän on sähköinen elin. Se pumppaa verta eteenpäin ja elimen kunto vaikuttaa siihen, kuinka paljon sydän saa verta eteenpäin yhdellä iskulla.

-Jos sähköinen järjestelmä häiriintyy, sydämeen voi tulla eteisvärinä, kardiologi totesi.

Ryödi kertoi esimerkin 65-vuotiaasta Maijasta. Maija on saanut hengenahdistusta rasituksessa, mutta hän ei ole kiinnittänyt siihen kovin paljon huomiota.

Kunnes yhtenä päivänä sydän alkaa tykyttää ja tykyttää ja Maijan on lähdettävä ensiapuun.

-Moni kysyy, mistä tietää, että kyse on eteisvärinästä, mutta kyllä sen tietää, Ryödi vakuutti.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriö. Se ei ole hengenvaarallinen, mutta se tuntuu kiusalliselta. Eteisvärinän mahdollisuus kasvaa iän myötä.

Lisäksi verenpainetauti, lihavuus ja kilpirauhasen liikatoiminta lisäävät eteisvärinän riskiä.

Pahimmillaan eteisvärinä aiheuttaa aivoinfarktin. Eteisvärinä nimittäin jumittaa veren paikalleen ja kun veri on paikallaan, se alkaa hyytyä. Hyytymä aivoissa ei tee hyvää.

-Kun Maija tulee ensiapuun, hänen riskinsä saada aivoinfarkti eteisvärinän takia lasketaan CHADS2-Vasc-pisteytyksellä.

Esimerkkimaija saa liikaa riskipisteitä. Niitä tulee, jos on yli 65-vuotias, nainen, tupakoi, sairastaa verenpainetautia, sydämen vajaatoimintaa tai diabetesta. Jo yksikin riskipiste lisää aivoinfarktin vaaraa, mutta kahdella riski on merkittävästi kohonnut.

-Maija saa 3+1 riskipistettä, joten verta ohentava lääkitys pitää aloittaa.

Mutta usein käytettävässä Marevan-lääkityksessäkin on vaaransa. Se voi aiheuttaa aivoverenvuotoa.

Maijan tapauksessa sydänvaivat johtuivat mitraaliläpän ahtaumasta ja sen voi korjata keinoläpällä.

Ryödin mukaan nuorten ihmisten aivoinfarktit ovat lisääntyneet.

-Usein alle 50-vuotiaiden aivoinfarktit tulevat ponnistustilanteissa. Syynä on soikea aukko sydämen eteisväliseinässä.

Ryödi toteaa, että ihmisillä, joilla aukko on, kärsivät usein myös migreenistä.

Aukko voidaan kuitenkin korjata laittamalla siihen suljinlaite.

Sydän voi myös reistailla valtimotaudin takia. Tauti johtuu verisuonien haurastumisesta, mikä taas johtuu muun muassa korkeasta verenpaineesta, kolesterolista, diabeteksesta, tupakoinnista ja sukurasitteesta.

-Sukuun, johon syntyy, ei voi vaikuttaa, mutta esimerkiksi tupakointiin pystyy, Ryödi huomautti.

Hän myös lisäsi, että jos suvussa on sydän- ja verisuonitauteja, se pitää ottaa huomioon jo nuorena.

-Ja vaikka ei olisikaan riskiä, ei silti voi elää epäterveellisesti ja jättää itsensä hoitamatta. Kuolen kuitenkin -ajattelu on hölmöä.

Lääkäri kehotti ihmisiä etsimään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta Finriski-laskurin ja testaamaan omaa riskiään saada aivoinfarkti.

Terveellisellä ruokavaliolla ja hyvillä elämäntavoilla voi muuttaa suuntaa, vaikka riskiryhmään kuuluisikin.

-Ei kuitenkaan kannata olla liian ankara itselleen. Grillimakkarasta silloin tällöin ei kannata tuntea syyllisyyttä. FL

Rintakivun syy kannattaa selvittää
Rintakipu voi olla paitsi sydänperäistä myös lihaksista, tukirangasta, ruokatorvesta, vatsasta tai keuhkoista johtuvaa.Sepelvaltimotauti on tavallisin rintakipua aiheuttava sydänsairaus.Sepelvaltimotaudissa sydänlihakselle happea vievän valtimon ahtautuminen aiheuttaa sydänlihaksen hapenpuutteen.Sydänperäinen rintakipu vaikeutuu tyypillisesti rasituksessa, lepo puolestaan helpottaa oireita.Sydänperäinen rintakipu tuntuu rintakehän keskiosassa tai kauttaaltaan koko rintakehällä.Kipukohtaa ei pysty osoittamaan sormella, toisin kuin lihas- ja tukirankaperäisessä rintakivussa.Sydänperäinen rintakipu voi myös säteillä selkään, kaulaan ja olkavarsiin.Sydäninfarktissa oire voi alkaa myös levossa, jolloin rintakipu saattaa herättää esimerkiksi yöllä.Sydäninfarktissa puristava rintakipu on tyyppioire; oireena voi olla myös hengenahdistus, yleistilan heikkeneminen, närästys tai ylävatsakipu.Rasitukseen liittyvän rintakivun aiheuttaja täytyy aina selvittää. Jos oire helpottuu eikä rintakipua ilmaannu levossa, voidaan tutkimukset tehdä lähiviikkojen aikana.Jos rintakipu alkaa levossa ja oirekuva sopii sydäninfarktiin, täytyy hoitoon hakeutua välittömästi.Lähde: sydansairaala.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic