Lounais-Häme

Nuorten kuvataidetta toripaviljongissa

Forssan toripaviljonki sai kesän päästyä hyvään alkuun uudet kasvot. Tuore ilme sai välittömästi hyvän vastaanoton.

-Tämä on hieno asia. Olen tosi tyytyväinen. Nyt täällä ovat puitteet tältä osin kunnossa, kunhan vain ohjelmaa saadaan järjestetyksi, viestii torivalvoja Asta Jaakkola ensivaikutelmanaan.

Paikalle osui tuoreeltaan myös Tarja Lehti yhdessä perhepäivähoitolastensa Hugon, Rennyn ja Harryn kera. Yksi-, kaksi- ja kolmivuotias katsoja pääsivät tarkastelemaan toripaviljongin uusia kasvoja itse tekijän ominaisuudessa.

-Ei siinä mitään, kyllä tämän kehtaa omakseen tunnustaa, voisi summata heidän katsastuspäätelmänsä.

 

Hugo, Renny ja Harri olivat monen muun mukana luomassa yhtä viidettä osaa toripaviljonkia kiertävistä kankaista, jotka tarjoavat muuntuneen ulkoasun ohella tuulensuojaa esiintyjille. Auringonnousu-yhtyeen Raimo Vaittinen kiinnittää huomiota käytännön näkökohtaan.

-Esiinnyimme täällä tänä kesänä ensimmäisen kerran 6. toukokuuta ja meinasimme paleltua. Suojakankaita olisi tarvittu silloinkin.

Hankkeesta alkuideasta lähtien priimus moottorina vastannut Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen katseli niin ikään ensivaikutelmanaan lopputulosta tyytyväisenä. Samalla hän saattoi huokaista helpotuksesta.

Hanke huipentui torilla 5. toukokuuta toteutuneeseen Lasten oma päivä -työpajaan. Tapahtumaan osallistui koko kaupungin varhaiskasvatuksen ja peruskoulun väki, yhteensä reilut 2 000 lasta ja nuorta.

 

Ideana oli luoda seitsemän taideteosta, mikä vastaa yhtä teosta jokaista Lasten Forssa -sloganin väriä kohti. Teosten vihreänsävyiset taustakankaat saivat värinsä Keskuskoulun yläasteen oppilaiden rentoutusharjoituksena kuvataideopettaja Sonja Hämäläisen ohjauksessa.

-Toteutimme torilla Lasten päivän tapahtumassa teemaamme tuomalla joukolla paikalle erilaisia pikkuesineitä pienistä roskista vanhoihin leluihin. Keskuskoulun yhdeksännen luokan kuvataiteen valinnaisryhmä valokuvasi sitten teokset niin, että kuvia voitiin käyttää paino-originaaleina, Teija Lauronen tiivistää projektin.

 

Hän kiittelee intoa, jolla niin varhaiskasvatuksen kuin peruskoulunkin piirissä ajatukseen suhtauduttiin.

Toripaviljonkiin päätyneet viisi säätä kuin säätä kestävää, kooltaan 3 x 2,4-metristä kangasta painettiin Merkintätalossa. Kankaiden vihreäsävyinen pohja on saanut keskelleen kookkaan ympyrän, joka ilmentää teemaansa lasten ja nuorten toukokuiseen työpajaan tuomaa ja sommittelemaa kierrätysmateriaalien monipuolisuutta.

Kaikki seitsemän työtä tulostettiin myös kevytlevylle samankokoisena ympyränä kuin ne näkyvät toripaviljongin seinäkankaissakin.

-Me etsimme ja tulemme löytämään tarkoituksenmukaista käyttöä myös niille kahdelle eli pinkille ja vihreälle taideteokselle, jotka jäivät nyt toripaviljongin kankaissa hyödyntämättä samoin kuin pyöreille kevytlevytulosteillekin, Lauronen painottaa.

 

Kankaiden malliksi luodut alkuperäistaideteokset on hänen mukaansa tarkoitus säilyttää.

-Huikean hieno värimaailma, joka sopii tänne torille todella hyvin. Lisäksi tässä on tärkeää, että lapsille on tarjoutunut tilaisuus itsensä toteuttamiseen, Asta Jaakkola toteaa.

Hän kertoo Finlaysonin huolehtineen aikaisempina kesinä toripaviljongille tuulensuojaa antaneista kankaista maksuttomuusperiaatteella.

-Nyt tartuimme kuitenkin tähän Teija Laurosen ja kuvataidekoulun organisoimaan ja tarjoamaan lasten ja nuorten taidevaihtoehtoon, kun tällainen tuli tarjolle, Jaakkola sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic