Lounais-Häme Lounais-Häme

Nuorten rikokset poliisin huolena – "Välinpitämättömyys muiden omaisuutta ja yleistä turvallisuutta kohtaan on lisääntynyt"

Koronan suljettua koulut nuoret ovat olleet liikkeellä jopa vanhempien tietämättä yöaikaan. Välinpitämättömyys muiden omaisuutta kohtaan on lisääntynyt.
Ankkuri-tiimin sairaanhoitaja Jenni Palen-Teinilä, sosiaalityöntekijä Jarmo Polvi ja vanhempi rikoskonstaapeli Sirkku Nurmi kiertävät jälleen viikonloppuna Forssan seudulla nuorten parissa. Keväällä koulujen päättäjäismenoja valvoi myös vanhempi konstaapeli Timo Sirén. Meininki oli leppoisa ja näillä nuorilla asiat kunnossa. Kuva: Hämeen poliisi
Ankkuri-tiimin sairaanhoitaja Jenni Palen-Teinilä, sosiaalityöntekijä Jarmo Polvi ja vanhempi rikoskonstaapeli Sirkku Nurmi kiertävät jälleen viikonloppuna Forssan seudulla nuorten parissa. Keväällä koulujen päättäjäismenoja valvoi myös vanhempi konstaapeli Timo Sirén. Meininki oli leppoisa ja näillä nuorilla asiat kunnossa. Kuva: Hämeen poliisi

Nuorten tekemien rikosten määrä on tammi-heinäkuussa noussut Forssan seudulla reippaasti viime vuoden lukemista. Nousua on ollut 20 prosenttia ja rikoksia on kirjattu reilut sata.

– Poliisin ja Ankkuri-tiimin näkökulmasta tilanne on huolestuttava. Välinpitämättömyys muiden omaisuutta ja yleistä turvallisuutta kohtaan on lisääntynyt, nuorten parissa partioivaan Ankkuri-tiimiin kuuluva vanhempi rikoskonstaapeli Sirkku Nurmi Forssan poliisista selvittää.

Vahingontekojen, törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten, pahoinpitelyjen ja lievien pahoinpitelyjen sekä laittomien uhkausten määrä on nuorten kohdalla lisääntynyt reilusti.

– Netissä tapahtuvien laittomien uhkausten ja kunnianloukkausten määrä on noussut. Pahoinpitelyihin lasketaan myös perheväkivalta. Kasvusuunnassa ovat myös nuorten väliset tapaukset.

Koulujen sulkeminen houkutti nuoret yöhön

Koronarajoitukset ja koulujen sulkeminen saivat Sirkku Nurmen mukaan aikaan sen, että säännöllisten rutiinien kadottua nuoret alkoivat liikkua ja kokoontua pienissä porukoissa varsinkin yöaikaan. Trafiikkia näkyy sekä Forssassa että lähikunnista, josta matka usein suuntautuu kaupungin valoihin.

– Kokoontumiset ovat lisääntyneet selkeästi ja tämä näkyi heti myös ilkivallan määrässä. Kylillä on pyöritty ja toisten omaisuutta rikottu samalla. Tapauksia selvitettäessä on paljastunut, etteivät vanhemmat ole olleet tietoisia nuorten liikkumisesta, vaan liikenteeseen on lähdetty usein salaa, Sirkku Nurmi kertoo.

Kesän mittaan paljon puhuttanut nuorten liikennekulttuuri on myös poliisille iso huolenaihe. Erityisen huolestuttavaa on se, että vakava piittaamattomuus on lisääntynyt ja törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin sorrutaan usein.

– Asennekasvatusta tarvitaan nyt. Tärkeää olisi, että myös kodeissa näistä asioista puhuttaisiin ja niihin puututtaisiin kunnolla, Sirkku Nurmi painottaa.

Kannabista helpompi hankkia kuin alkoholia

Myönteistä on se, ettei liikenteessä kohelleta juuri humalassa. Törttöilyihin ajaa näyttämisen halu ja kaverien luoma paine.

Sallivampi asenne päihteisiin heijastuu poliisin arkeen nuorten myönteisenä suhtautumisena kannabista kohtaan. Tilanne on haastava, sillä nuoren voi olla helpompi hankkia kannabista kuin alkoholia. Huumeiden käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta nuorten kohdalla on juuri nyt ollut rauhallisempaa.

– Nuorten kanssa käydyissä keskusteluissa tulee usein kommentteja, että kannabis tulisi laillistaa ja se on vain ajan kysymys. Muistutan aina, että alaikäisille sitä ei varmasti tulla koskaan sallimaan. On erittäin positiivista, että nuoret haluavat jutella asioista. Ankkuri-tiimin sairaanhoitaja Jenni Palen-Teinilän kanssa käydyt keskustelut päihdeasioista antavat nuorille varmasti paljon ajateltavaa, Nurmi kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic