Lounais-Häme Forssa

Nuorten työpaja on Forssassa 25 vuodessa vaikuttanut 1500 kohtaloon

Forssassa neljännesvuosisadan toiminut nuorten työpaja työllistää vuosittain hyvinkin 60 henkeä. Työpajan perusajatus on ihmisten palauttaminen työhön tai kouluttautumaan.
Jere Jussila on työskennellyt työpajalla nelisen kuukautta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nuorten työpajan toiminta on Forssassa ollut lähes koko 25 vuoden toiminta-aikansa nettobudjetoitua. Se on siis tuottanut omalla toiminnallaan sen, minkä on kuluttanut.

– Äärimmäisen halpaa työllistämistä, kuvaa nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tapio Virtanen ja vertaa toimintaa sosiaaliseksi yritykseksi.

Nuorten työpajan kautta on kulkenut vuosien varrella puolitoistatuhatta ihmistä. Forssalainen Juha Seppänen sanoo pestin menevän paremman puutteessa, kun tehtävää riittää.

– Oikeastaan työn kuin työn ottaisin vastaan.

Työpaja työllisti viime vuonna erilaisin toimenpitein 73 henkilöä, joista 29 oli alle 29-vuotiaita. Nuorten työpajalla on neljä vakinaista työntekijää ja lisäksi kaksi määräaikaista työvalmentajaa.

Työpajatoiminnan toimipisteet ovat vuosien aikana vaihdelleet. Kädentaitopaja on nykyisin Kehräämöllä, puutyöpaja ja logistiikkapaja Hämeentiellä sekä pajamyymälä Turuntien päässä.

Kierrätys on merkittävä osa työpajan toimintakulttuuria, mikä sopii forssalaiseen järkivihreyteen. Esimerkiksi kunnostetut huonekalut myydään omakustannushintaan. Työpajalla tehdään myös alihankintatöitä.

Logistiikka tarkoittaa kaupungin sisäisiä kuljetuksia. Nuorten työpaja huolehtii ostopalveluna Loimijoen Kuntapalvelujen ruokakuljetuksista seitsemällä autollaan.

Tapio Virtanen ja työpajan pakettiauto ovat tuttu pari. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan vastaava nuoriso-ohjaaja Jaana Riitamaa sanoo, että työpajan historia on ollut ohdakkeinen. Kehitystä on työpajan piirissä tapahtunut, mutta kehitysideat kuten Tex vex, Ohjaamo ja Wirta-paja, on siirretty hallinnossa toisaalle.

Nuorten työpaja henkilöityy vahvasti perustajaansa Tapio Virtaseen, joka on varjellut jopa mustasukkaisuuteen asti ja siilipuolustuksessa työpajan olemassaoloa ja pysymistä itsellisenä.

– Kaupungin tuki on ollut kohtalaisen heikkoa, mutta toisaalta minulle on annettu vapaus toimia, hän sanoo.

Virtanen antaa työpajalle kouluarvosanan 8:n pintaan ja omalle työrauhalleen arvosanaksi 9-.

– Tämä on ollut minun juttuni.

Kokemastaan arvostelusta hän toteaa, että itse on valinnut tiensä julkisuudessa näkyvänä virkamiehenä ja poliitikkona.

– Tapsa on vahva johtaja. Hänellä on kyky kääntää asiat positiiviseksi ja kohdata ihmiset, Jaana Riitamaa kiittää.

Työpajan tehtävä on nuorten ja vähän varttuneempienkin ohjaaminen työelämään ja koulutukseen sekä heidän tukeminen ja arjenhallintataitojen vahvistaminen.

Alkuhaastattelussa kartoitetaan kunkin tukitarve ja laaditaan yksilöllinen etenemissuunnitelma. Työvalmentaja Marja Liski toteaa, että työvalmennuksen ja kouluttautumisen lisäksi painoa saa sosiaalinen puoli.

Työpajalla on varsin hyvä maine työttömiksi jääneiden keskuudessa. Työjaksot vaihtelevat kahdesta viikosta yleensä kahteen vuoteen, sillä työpajaa ei ole tarkoitettukaan pysyväksi työpaikaksi vaan välivaiheeksi.

– Meillä on todella hyvä hanki, Virtanen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic