Lounais-Häme

Nuusk, nuusk, se oli liito-orava

Auvergnenseisoja Papu esitteli Jokioisten Elonkierto-puistoon kokoontuneelle väelle, kuinka se löytää liito-oravan hajut purkista. Papu kierteli hajupurkkeja ammattitaitoisesti ja istahti nopeasti oikean purkin viereen.

Papu kuuluu eläintenkouluttaja Tanja Karpela tiimiin. Entinen opetus- ja kulttuuriministeri kouluttaa luontokartoittajakoiria muun muassa uhanalaisten lajien suojelemistyöhön.

Karpela totesi, että koiralla on hajuaistinsa lisäksi tärkeä rooli työssä.

-Esimerkiksi liito-oravan reviirin kartoittaminen herättää ihmisissä vahvoja mielipiteitä ja tunteita, mutta kun paikalle tuodaan koira, se otetaan avosylin vastaan ja työ helpottuu, Karpela taustoitti.

Koira myös nopeuttaa työtä. Ihminen voi havaita, että metsässä on liito-oravan papanoita, mutta koira pystyy kartoittamaan koko reviirin.

-Ihmisen on vaikea löytää reviirinrajoja, mutta koira tunnistaa ne hajuaistinsa avulla nopeasti.

Karpelan mukaan koiran kouluttaminen on vaikeaa, mutta mielenkiintoista. Ei riitä, että koiralle opetetaan, miltä liito-oravan papana haisee. Sille täytyy opettaa myös oravan muut hajut.

-Saamme hajunäytteitä muun muassa tutkijoilta ja ely-keskuksista.

Itse asiassa Varsinais-Suomen ely-keskus innostui Karpelan ideasta pari vuotta sitten, kun Karpelan firma alkoi kouluttaa luontokartoittajakoiria. Tai ely innostui, kun firmassa alettiin kouluttaa koiria liito-oravan hajuun.

-Koulutamme koiria myös tunnistamaan aasianrunkojääriä.

Aasianrunkojäärä on Kiinasta Suomeen kotiutunut tuhohyönteinen. Koiran kouluttaminen tunnistamaan hyönteisen hajut ei sekään ole yksinkertainen homma.

-Se, mitä koiralle opetetaan, toukan vai lentävän hyönteisen hajut, pitää miettiä tarkasti, Karpela innostui kertomaan.

Politiikasta entinen ministeri ei enää jaksa samalla tavalla innostua kuin koirista. Mutta oli niissä ajoissa hyviäkin hetkiä.

-Muistan, kun olin opetusministerinä ja perehdyin eläintenkouluttajan tutkintoon. Suhtauduin asiaan hieman epäillen, mutta ehkä se jäi muhimaan ajatuksiini…

Elonkierto-puiston Koirien nenäpäivän illassa esiteltiin myös Nose work -toimintaa. Loimaalaisen hajukoirien koulutukseen erikoistuneen Anna Loimarannan mukaan Nose work on agilityn kaltaista.

-Nose work on joka Mustin haisteluharrastus.

Koirat etsivät tiettyjä hajuja ja nopein voittaa. Tai no, ei nyt aivan.

-Koira voi saada virhepisteitä, jos nostaa koipea väärässä paikassa.

Loimaranta esitteli myös syöpäkoiratoimintaa.

Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen projektissa koiria koulutetaan haistamaan syöpiä.

-Projektin ensimmäisessä osiossa olemme opettaneet koiria tunnistamaan koiran nisäkasvaimen toisten koirien virtsasta.

Projektin toisessa osiossa koiria opetetaan tunnistamaan miesten eturauhassyöpä.

-Toiveissa on, että saamme tuloksia jo ensi vuoden aikana, Loimaranta kertoi.

Projektissa on mukana seitsemän erirotuista koiraa. Loimarannan mukaan rodulla ei ole väliä. Tärkeintä on koiran motivaatio.

-Ahne koira on hyvä.

Koirien nenäpäiväillan järjestelyistä vastasivat Luonnonvarakeskus, Wise Nose Suomen hajuerotteluyhdistys sekä Forssan Palveluskoirat. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic