Lounais-Häme Urjala

Nuutajärven kunnostukseen avustus – Uimakelvottoman järven ravinnetilannetta koetetaan parantaa

Järven suojeluyhdistys käyttää avustuksen kosteikon rakentamiseen ja kokonaisvaltaisen kunnostussuunnitelman tekemiseen.
Nuutajärven ekologinen tila on huono. Ongelmia aiheuttavat liiallinen typpi ja fosfori. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nuutajärven ekologinen tila on huono. Ongelmia aiheuttavat liiallinen typpi ja fosfori. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pirkanmaan ELY-keskus on myöntänyt Nuuta-, Ruta- ja Kortejärven suojeluyhdistykselle avustusta Nuutajärven kunnostushankkeeseen.

Yhdistyksen hankevastaava Anders Koponen kertoo, että hankkeen tarkoituksena on yhden pienen kosteikon rakentaminen sekä laajempien kunnostustoimien suunnittelu.

– Järven suurin ongelma on se, kun ojia myöten järveen kulkeutuu ravinteita. Kosteikolla ravinteiden kulkeutumista järveen voidaan vähentää.

Ravinteet kulkeutuvat järveen helposti, sillä sen läheisyydessä olevien peltojen korkeusero järven pintaan on pieni.

– Kun tulee suurempi tulva, vesi nousee pelloille ja vie ravinteet mennessään, Koponen selittää.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Kokko kertoo, että järvi on välttävässä kunnossa.

– Järven hygieeninen tila on alkukesästä ihan hyvä, mutta leväkukinta pilaa sen loppukesästä. Silloin järvi on ehdottomasti uimakelvoton.

Järven tilaa on viime vuosina koetettu parantaa lukuisin eri keinoin.

– On kokeiltu vähän kaikkea: niitetty vesikasveja, saostettu ravinteita ja hapetettu syvänteitä talvisin. Merkittävää muutosta parempaan ei ole tapahtunut, Kokko kertoo.

Ongelmia järven tilaan aiheuttavat liiallinen fosfori ja typpi.

– Järvi on erämaatyyppinen, pitkä ja kapea järvi, jossa on hienot rannat. Urjalan kylä on aivan sen vieressä. Mutta loppukesäisin osa järvestä on kuin se olisi maalattu, kun siinä on levästä sinivihreä pinta, Kokko kuvailee.

Hankkeen kokonaisbudjetti on yhteensä 35 000 euroa. ELY-keskuksen avustuksen osuus tästä on puolet, eli 17 500 euroa. Urjalan kunta tukee hanketta 13 500 eurolla ja yhdistyksen omaa rahaa hankkeessa on kiinni 4 000 euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic