Lounais-Häme

Nuutajärven lasikylä nosteessa

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja Lotta Skaffari tarkastelee lasikylän ja kulttuurisäätiön yhteistyön kehittymistä kahden kesäsesongin kokemuksella. Skaffari aloitti kulttuurisäätiön ensimmäisenä asiamiehenä vuoden 2016 kesäkuussa.

Skaffarin mukaan kulttuurisäätiön yksi keskeinen tehtävä on Fiskarsilta kulttuurisäätiön omistukseen siirtyneestä lasikylän kiinteistömassasta huolehtiminen ja kehittäminen. Huolehdittavaa rakennusalaa on kaikkiaan noin 10000, joista noin 5000 neliömetriä on tällä hetkellä käytössä.

-Pruukki Kiinteistöt oy:llä on vuokrattavana esimerkiksi lasikylän keskellä sijaitseva kaksikerroksinen puukonttori, jossa oli aiemmin taidemyyntiä. Vapaita tiloja löytyy. Niitä kunnostetaan vuokraajan toiveiden mukaisesti tarpeen mukaan, Skaffari sanoo.

Lasikylä on kaavallisesti määritelty merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, jolla on suojelumerkintä.

Skaffarin mukaan lasikylään kaivataan lisää toimijoita taideteollisuuden ja muiden yritysten piiristä, jotka voisivat hyödyntää ainutlaatuista ympäristöä. Tällä hetkellä lasikylässä työskentelee parikymmentä yrittäjää. Osalla on vain työhuone lasikylässä.

-Kulttuurisäätiö ei ole tekemässä työtään yksin vaan ideoita suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä paikallisten yrittäjien ja taiteilijoiden kanssa, Skaffari muistuttaa ja sanoo olevansa erittäin tyytyväinen esimerkiksi kahvila-ravintolan uudistumiseen viime toukokuussa.

Kesän kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Ravintola Sylvin emäntänä on muotoilija Anu Penttinen, joka on myös lasinpuhaltaja. Hän on työskennellyt vuosia lasin parissa. Ravintolan Sylvi-nimellä halutaan puolestaan kunnioittaa lasikylän pitkäaikaista emäntää, Sylvi Taalasta.

-Lasikylällä on valtavasti potentiaalia ja odotukset ovat kovat, Työtä viedään eteenpäin pienin askelin.

Suunnitelmissa on ensi kesäksi kunnostaa vanha, noin 300 neliön suuruinen tehdashalli näyttely- ja tapahtumatilaksi. Urakka on mittava. Ravintola Sylvin yhteydessä on myös noin 250 neliömetrin tila, joka korjataan näyttely- ja juhlatilaksi.

Skaffari sanoo, että suuretkin suunnitelmat on osattava pilkkoa pieniin, toteutettavissa oleviin osiin. Tärkeää on myös tekemisen meiningin ja suunnan säilyttäminen.

Nuutajärven ja Urjalan maisemat soveltuvat hänen mukaansa niin luonto- kuin kulttuurimatkailijalle. Matkailuelämysten tuottamiseen pitäisi löytää sopiva yrittäjä esimerkiksi luontoretkien järjestämiseen. Tällä voitaisiin pidentää myös muuten lyhyttä kesäsesonkia. Tärkeää on myös, että Fiskarsin tehtaanmyymälä jatkaa toimintaansa kylässä.

Kulttuurisäätiö joutuu hakemaan rahoituksensa laajalta. Suomen kulttuurirahastolta ja opetusministeriöltä on tänä vuonna saatu 100000 euron rahoitus. Viime vuoden joulukuussa Taiteen edistämiskeskus myönsi muotoilun valtionpalkinnon kulttuurisäätiölle. Palkinnon suuruus oli 13500 euroa.

Ensi vuoden tapahtumiin tulee kuulumaan myös joka toinen vuosi järjestettävä lasigaala ja huutokauppa, joka toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic