Lounais-Häme

Nuutajärven teräsmies vauhdilla huipulle

Urjalan Nuutajärvellä asuva Arttu Aaltonen on noussut nopeasti triathlonin kärkimiesten kastiin.

Vasta toista kauttaan kilpaileva Aaltonen ylsi tänä kesänä 35-39 -vuotiaiden sarjassa mitalisuoraan, kun hän sijoittui SM-kisojen sprintissä pronssille, puolimatkalla hopealle ja voitti olympiamatkan.

Aaltosella on vankka urheilutausta muun muassa hiihdosta ja jääkiekosta. Urheilullisuus periytyy perheestä, josta isä Klaus ja äiti Erja tunnetaan ikiliikkujina ja sisko Johanna entisenä SM-tason hiihtäjänä ja ampumahiihtäjänä.

Arttu Aaltonen juoksi muutaman vuoden puolimaratoneja kunnes meni toissa vuonna kokeilemaan kyläkisoissa triathlonia.

– Siitä syttyi kipinä. Viime kesänä taisin kilpailla neljä kertaa ja tänä vuonna on tullut kymmenkunta kisaa, Aaltonen muistelee.

Triathloniin innostumista edisti se, että menestystäkin tuli nopeasti. Aaltonen sijoittui jo viime vuonna neljänneksi 35-39 -vuotiaiden SM-sprintissä. Tänä kesänä hän saavutti SM-mitalien lisäksi sarjansa voiton Turun kansainvälisessä challenge-kilvassa ja hankki osanotto-oikeuden tämän maailmanlaajuisen sarjan finaaliin ensi kesäksi Slovakiaan.

Aaltonen aloitti kilpailemisen perusmatkalla, joka alkaa puolentoista kilometrin uinnilla, jatkuu 40 kilometrin pyöräilyllä ja päättyy kymmenen kilometrin juoksuun. Hän on kilpaillut muutaman kerran myös puolimatkalla, joka sisältää 1,9 kilometrin uinnin, 90 kilometrin pyöräilyn ja 21 kilometrin juoksun.

Triathlonin kuninkuusmatka on lajin legendaarisesta Ironman-kisasta tuttu täysmatka, joka koostuu 3,8 kilometrin uinnista, 180 kilometrin pyöräilystä ja täysmaratonista.

– Täysmatka on haaveena, mutta sen aika on vasta parin kolmen vuoden kuluttua, Aaltonen arvioi.

Vaikka Aaltonen siis kilpailee veteraanisarjassa, on sarja lajin kovimpia.

– Kärkipää pärjää tasapäisesti yleisen sarjan kanssa. Lisäksi sarja on osanottajamäärältään suurin. Normikisassa on 70-80 kilpailijaa, kertoo syksyllä 36 vuotta täyttävä Aaltonen.

Sastamalaista Aqua Plusia edustavan Aaltosen kilpailukausi päättyi viime lauantaina olympiamatkan Suomen mestaruuteen Ahvenanmaalla.

– Nyt huilaan kuukauden ja sen jälkeen alkaa uuden kauden harjoittelu.

Eniten treenattavaa on uinnissa, joka on nuutajärveläisen heikoin laji.

– Uinti on parantunut, mutta on vieläkin heikoin. Juoksu on hyvä ja pyöräily eniten kehittynyt. Puolimatkalla ennätykseni on parantunut tänä kesänä runsaat 15 minuuttia. Aika on pudonnut uinnista jonkin verran, mutta eniten pyöräilystä.

Triathlon on Aaltoselle paljon enemmän kuin kuntoilua, sillä harjoitustunteja kertyy viikossa 15-20. Aaltonen juoksee ja polkee Nuutajärven sekä lähikuntien maisemissa. Uintiharjoittelu tapahtuu Forssan ja Tampereen halleissa, mutta välillä triathlonistin pitää hypätä oikeaan kilpailuympäristöön, jota Aaltosella markkeeraa Rutajärvi.

Aaltonen on jo kohdistanut ensi vuoden tavoitteensa.

– Slovakian challenge-kisa ja puolimatkan SM-kisa. FL

Triathlonin matkat
Sprinttimatka: 750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä, 5 kilometriä juoksua.Perusmatka eli olympiamatka: 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä, 10 kilometriä juoksua.Puolimatka: 1,9 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä, 21 kilometriä juoksua.Täysmatka eli Ironman-matka: 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksu 42,195 kilometriä.

Uusimmat

Fingerpori

comic