Lounais-Häme Urjala

Nuvan aloite läpi ja kokeiluun: Urjalan nuorille ilmainen ehkäisy

Ensi vuonna alkava kokeilu kestää vuoden.
Nuorisovaltuusto toivoo, että kunnan tulisi kustantaa kaikki ehkäisymuodot. Kuva: Pekka Rautiainen
Nuorisovaltuusto toivoo, että kunnan tulisi kustantaa kaikki ehkäisymuodot. Kuva: Pekka Rautiainen

Urjalassa suunnitellaan maksuttoman ehkäisyn ja neuvonnan tarjoamista ensi vuonna 15–24-vuotiaille nuorille. Nuorisovaltuusto on ehdottanut kokeilua, ja perusturvalautakunta suhtautuu asiaan myönteisesti. Lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle 25 000 euron varaamista ensi vuoden talousarvioon kokeilua varten.

– Maksuttoman ehkäisyn toteuttamisesta vastaa terveydenhuolto, joten käytännöt on sovittava erikseen Akaan kaupungin kanssa. Akaa vastaa yksityiskohtien suunnittelusta ja toteutuksesta, kertoo Urjalan perusturvajohtaja Elina Anttila.

Kokeilun jälkeen päätetään jatketaanko kunnassa maksutonta ehkäisyä.

Perusturvalautakunnan vaakakupissa painoivat muun muassa kunnan nuorten seksuaaliterveyden vahvistaminen ja ei-toivottujen raskauksien välttäminen. Kolme nuorisovaltuuston jäsentä oli lautakunnan kokouksessa esittelemässä aloitetta.

Urjalassa oli vuoden 2018 lopussa 15–24-vuotiaita nuoria yhteensä 358. Osa heistä voi nyt jo saada 6 kuukauden ehkäisypillerit tai kierukan maksutta. Seksuaaliterveyden lisäämiseksi olisi erityisen tärkeää lisätä nuorten kondomien käyttöä.

Nuorisovaltuustolla oli aloitteelleen tukku perusteita: Ehkäisyn tarjoaminen on niiden mukaan taloudellisesti kannattavaa, koska ei-toivottujen raskauksien aiheuttamat kulut ovat suuremmat kuin ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta syntyvät kulut.

Maksuton ehkäisy parantaa myös erityisesti nuorten naisten seksuaaliterveyttä ja vähentää taloudellista eriarvoisuutta.

Raskauden ehkäisyn kulut kasaantuvat usein suhteissa tytön tai naisen vastuulle. Nuoren oma tai perheen varallisuus ei olisi enää este seksuaaliterveydestä huolehtimiselle

– Kunnan tarjoaman ehkäisyn tulisi kattaa kaikki ehkäisymuodot, koska mikään yksittäinen ehkäisymuoto ei sovi välttämättä kaikille, aloitteessa todetaan.

Väestöliitto suosittelee ilmaisen ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille. Myös Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos ja sosiaali- ja terveysministeriö suosittelevat sitä. Maksuton ehkäisy on kirjattu myös hallitusohjelmaan, mutta toistaiseksi se ei ole toteutumassa. FL

Lue aiheesta lisää: https://www.forssanlehti.fi/uutiset/kuntapaattajien-suhtautuminen-ilmaiseen-ehkaisyyn-vaihtelee-nuoret-uskovat-sen-vahentavan-abortteja-59585

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic